Bulgaria: Circa 126 000 de cazuri de mita lunar

Vineri, 06 Ianuarie 2006, ora 15:35
904 citiri

In Bulgaria se inregistreaza lunar circa 126 000 de cazuri de dare de mita, potrivit unui studiu sociologic. Documentul noteaza ca situatia a ajuns la nivelul din 2001, cand s-a inregistrat in medie 130 000 de cazuri de coruptie pe luna, consemneaza cotidianul bulgar Monitor.

Cei mai mici indicatori s-au inregistrat in februarie 2004, cand s-au contorizat circa 80 000 de cazuri de mita primita sub forma de bani incepand cu luna noiembrie a aceluiasi an, situatia a inceput devina ingrijoratoare, numarul cazurilor de mituire depasint 100 000 pe luna.

Ministrul justitiei din Bulgaria, Gheorghi Petkanov, a pregatit un document prin care propune sa fie inchise casele negre ale partidelor care ascund venituri ilegale si cere ministerului finantelor sa realizeze o procedura prin care sa se garanteze transparenta resurselor financiare ale partidelor. In strategia sa, Petkanov mai prevede realizarea unei liste negre a firmelor care au castigat licitatiile dand spaga.

Liderilor socialisti nu le-a placut documentul ministrului justitiei si au amanat votarea lui. Neoficial, ei au declarat insa ca strategia lui Petkanov "nu e buna de nimic". De la cabinetul primului ministru bulgar s-a spus ca strategia de lupta impotriva coruptiei este "o tragedie" si ca din aceasta cauza a fost necesar ca asupra ei sa se lucreze de doua ori pana acum.

Petkanov a declarat presei ca strategia va fi adoptata joia viitoare si a insistat ca, in loc de numirea unui secretar in lupta cu coruptia, sa se creeze un intreg secretariat, deoarece volumul de munca este mult prea mare pentru o singura persoana.

Averea