Bulgaria ar putea importa gaz direct din Azerbaidjan, prin Georgia

Luni, 16 August 2010, ora 10:07
1097 citiri
Bulgaria ar putea importa gaz direct din Azerbaidjan, prin Georgia

Bulgaria, Georgia si Azerbaidjanul vor semna in 24 septembrie un acord pentru o analiza preliminara a posibilitatilor de livrare a gazului catre Sofia, a anuntat directorul Bulgartransgaz, Ivan Drenciovski, citat de Sofia News Agency, transmite NewsIn.

Potrivit lui Drenciovski, expertii se vor intalni fie in Azerbaidjan, fie la Tbilisi, pentru a discuta despre transportul gazului din Azerbaidjan catre Georgia printr-o conducta, apoi cu vase pe Marea Neagra, pana in Bulgaria.

Astfel, pot fi livrati pana la doua miliarde de metri cubi de gaz, in conditiile in care anul trecut tara a folosit in total 2,6 miliarde de metri cubi.

Navele vor ancora in portul bulgar Varna, de unde gazul va fi distribuit prin reteaua nationala de conducte sau va fi stocat la viitorul centru din apropiere.

Proiectul nu ar necesita investitii enorme pentru un terminal special in portul Varna, dar va fi nevoie de infrastructura suplimentara.

In luna martie, ministrul bulgar al energiei si economiei, Traicio Traikov, a discutat cu omologul sau georgian despre posibilitatea livrarii de gaz.

Bulgaria va incerca sa obtina finantare europeana sau americana pentru proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, #azerbaidjan, #georgia , #Bulgaria