Bulgaria anunta ca va fi pregatita sa adere in martie la zona Schengen

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 17:11
1018 citiri
Bulgaria anunta ca va fi pregatita sa adere in martie la zona Schengen

Bulgaria a anuntat marti ca isi continua pregatirile de integrare in zona Schengen, in care se calatoreste fara pasaport, si ca va fi pregatita sa adere in martie, in pofida puternicei opozitii a unei coalitii alcatuita din membri mai vechi ai Uniunii Europene (UE), relateaza site-ul Novinite.com, anunta Mediafax.

"Bulgaria se va afla tehnic in pozitia de a face parte din zona Schengen in martie", a declarat Vesela Cerneva, o purtatoare de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe, la Sofia.

Cerneva a admis ca unii experti ai Uniunii au facut comentarii critice in raportul lor tehnic asupra Bulgariei, dar a subliniat ca recomandarile lor "nu sunt deloc dramatice" si pot fi cu usurinta implementate pana la termenul-limita din martie.

In opinia acesteia, masurile pe care Guvernul le-a implementat la frontiera cu Turcia chiar depasesc cerintele pentru Schengen.

Intr-o scrisoare trimisa la sfarsitul anului Comisiei Europene (CE), ministrii german si francez de Interne arata ca, inainte de a fi admise in zona Schengen, Bulgaria si Romania trebuie sa inregistreze "progrese ireversibile" in privinta Mecanismului de Cooperare si Verificare, prin care autoritatile de la Bruxelles monitorizeaza progresele celor doua tari in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne.

Guvernul bulgar a anuntat in mod repetat ca face eforturi pentru a indeplini criteriile Acordului Schengen si pentru a adera in martie 2011.

De asemenea, tara a inceput sa opereze cu Sistemul de Informatii Schengen (SIS).

Sofia a avut o pozitie retinuta fata de expulzarile romilor din Franta, temandu-se, aparent, ca posibile tensiuni cu Parisul ar putea reprezenta un risc pentru aderarea sa la Schengen.

Insa, Bulgaria nu va reusi, pobabil, sa adere la Schengen in martie 2011, termen stabilit la inceputul lui 2007, in mandatul fostului Guvern bulgar condus de socialisti, comenteaza Novinite.

Ungaria, care detine presedintia Uniunii in prezent, poate hotari sa introduca acest subiect pe agenda Consiliului Ministrilor de Interne ai Uniunii, prevazut la 24 februarie, dar decizia va fi, cel mai probabil, negativa, subliniaza site-ul.

Se asteapta ca urmatorul termen acordat Bulgariei sa fie in noiembrie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, #schengen, #aderare, #conditii , #Bulgaria