Bulgaria a lansat o operatiune impotriva acordarii abuzive de concedii medicale

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 17:25
1310 citiri
Bulgaria a lansat o operatiune impotriva acordarii abuzive de concedii medicale

Politia bulgara a demarat o operatiune speciala cu numele de cod "concediu medical", menita sa puna capat neregulilor de la Institutul pentru securitate sociala (NOI), a anuntat vineri ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, citat de site-ul Novinite.com si preluat de Mediafax.

Escrocheria consta in infiintarea unei companii, care nu este inregistrata la NOI timp de sase pana la 12 luni, perioada in care salariile angajatilor sunt cuprinse intre 1.600 si 2.000 de leva pe luna (circa 800 pana la 1.000 de euro), foarte mari conform nivelului de salarizare din Bulgaria, subliniaza site-ul Novinite.com.

Odata ce compania este inregistrata la NOI, angajatii sai incep sa-si ia concediu medical, a explicat Tvetanov.

Persoanele vizate au mai fost implicate anterior in operatiuni de evaziune fiscala.

Cel mai recent caz este al unei femei care a fost retinuta in urma cu doua luni pentru neachitarea TVA-ului.

Dupa ce a fost eliberata din inchisoare, pe motiv ca era insarcinata, a facut o alta inselatorie infiintand o companie unde angajatii primeau salarii mari pentru a obtine fonduri cu ajutorul concediilor medicale.

Un alt exemplu dat de ministru este al unui barbat fara locuinta, care avea trei companii inscrise pe numele sau.

Politia a inceput realizarea de anchete la institutiile medicale din Sofia si a confiscat documente prin care doctorii acordau concedii medicale.

Anchetatorii au dezvaluit cazuri in care doctorii eliberau astfel de documente fara a-i consulta pe pacienti, care nu au fost instiintati ca se afla in concediu medical.

Ancheta este in curs de desfasurare. 

#bulgaria, #concedii, #medicale , #Bulgaria