Alarma in Europa: Noul val de refugiati ar putea veni acum prin Bulgaria

Marti, 22 Martie 2016, ora 17:50
5086 citiri
Alarma in Europa: Noul val de refugiati ar putea veni acum prin Bulgaria
Foto: Flickr/Freedom House

O noua ruta a migratiei s-ar putea deschide pe teritoriul Bulgariei, avertizeaza unii oficiali europeni, alarmati de aceasta noua bresa in frontiera externa a Uniunii.

Avertismentul vine din partea ministrului de Interne al Austriei, Johanna Mikl-Leitner, care crede ca o noua ruta a migratiei din Turcia spre Europa ar putea fi deschisa pe teritoriul Bulgariei, informeaza agentia Novinite.

Intr-un interviu acordat postului de radio austriac ORF, oficialul de la Viena a atentionat asupra posibilitatii aparitiei unei "rute balcanice de est", ca aluzie la termenul "ruta balcanica de vest", termen folosit pentru a descrie culoarul Grecia-Macedonia-Serbia-Croatia-Slovenia-Austria, folosit pana acum de refugiati.

Leitner considera ca, odata cu incheierea acordului turco-european privind reducerea fluxului de migranti care traverseaza Marea Egee intre Turcia si Grecia, Bulgaria ar putea deveni o destinatie de tranzit preferata de o parte din cei 2,2 milioane de refugiati aflati in Turcia.

Bulgaria s-a confruntat cu un val migrationist masiv in 2013, dar acesta a fost in cele din urma contracarat de adoptarea unor masuri de securitate la granita cu Turcia, precum ridicarea unor garduri de sarma ghimpata, ca si de brutalitatea politistilor de frontiera locali.

Un raport al autoritatilor de la Viena arata, totusi, ca dupa blocarea culoarului balcanic de vest, traficantii de persoane au inceput sa-si indrepte atentia catre zonele vulnerabile de la granita turco-bulgara.

Alaturi de Hans Peter Doskozil, ministrul Apararii, Johanna Mikl-Leitner a efectuat o vizita la Sofia la inceputul acestei luni, pentru a discuta problema migrantilor cu omologii Bulgari.

Oficialii de la sud de Dunare au insistat, in special, pe necesitatea ca partenerii turci sa isi asume o mai buna paza a frontierei comune cu Bulgaria.

#securitate frontiere UE, #granita Bulgaria Turcia, #refugiati Bulgaria, #ruta refugiati Turcia UE , #Bulgaria