Tarile sarace ies mai repede din criza

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 09:22
1793 citiri
Tarile sarace ies mai repede din criza

Tarile aflate in curs de dezvoltare au reusit sa iasa cu capul sus din recesiunea globala, in mod surprinzator, inregistrand rezultate mai bune decat in cele mai optimiste previziuni ale analistilor financiari.

Fie ca vorbim despre consecintele economice, politice sau sociale ale crizei economice prin care a trecut intreaga lume, trebuie sa remarcam ca tarile bogate au avut de aceasta data cel mai mult de suferit, pe toate planurile, in timp ce tarile in curs de dezvoltare, deja sarace, au inregistrat rezultate financiare neasteptat de bune, guvernele nu s-au prabusit iar oamenii nu au iesit in strada, asa cum s-a intamplat de fiecare data, pana acum, arata The Economist.

La finalul anului 2008, dupa un ultim trimestru dezastruos, toate rezultatele aratau ca economiile in curs de dezvoltare vor fi lovite mult mai rau decat tarile bogate si pe buna dreptate, tinand cont ca tari ca Brazilia, Singapore si Coreea de Sud, economii extrem de dinamice, au ajuns la scaderi de 15% din PIB, in timp ce puterile consacrate inregistrau scaderi de 5% pana la 10%.

De asemenea, scaderea activitatii industriale din Taiwan, de exemplu, a depasit chiar si recordurile inregistrate in Statele Unite, demonstrand ca tarile in curs de dezvoltare sunt afectate disproportinonat, cu mult mai grav decat vecinele lor bogate, care de data aceasta poarta si vina dezastrului.

In aceste conditii, prognozele pentru 2009 nu au fost in niciun caz optimiste, fiind anuntate, printre altele, sfarsitul globalizarii, foametea globala si chiar razboaie civile devastatoare.

La inceputul lui 2010, un miliard de oameni sunt intr-adevar infometati, pentru prima data in ultimii 40 de ani, insa celelalte scenarii catastrofice au fost date peste cap de rezultatele afisate de economiile emergente la sfarsitul anului trecut, ce au surprins lumea intreaga.

Astfel, dupa ce ultimele trei luni din 2008 prevesteau ca dezastrele se vor tine lant, rezultatele din ultimul trimestrul al anului trecut arata ca tarile in curs de dezvoltare isi revin dupa criza financiara, din toate punctele de vedere.

Bursele au recuperat astfel toate pierderile inregistrate in 2008, iar luna octombrie a anului trecut a marcat cele mai mari investitii externe in pietele emergente din 1995.

Banca centrala a Rusiei, de exemplu, a estimat ca va atrage investitii externe de circa 20 de miliarde de dolari, in cel de-al patrulea trimestru din 2009, dupa ce a pierdut 60 de miliarde de dolari in primele 9 luni ale anului.

Chiar daca infuzia de capital in tarile in curs de dezvoltare pare a fi una artificiala, iar tot mai multe voci cer un control mai atent al acestor bani, nu poate fi negat faptul ca tarile sarace, care la inceputul anului trecut erau condamnate definitiv la dezastru, se afla in 2010 pe primele pozitii in topul revenirilor spectaculoase.

Tarile uriase ca India, China si Indonezia nici nu au intrat in recesiune, experimentand doar o usoara incetinire a cresterii economice, Brazilia si tigrii asiatici - Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud si Taiwan - au scazut in 2008 dar au revenit spectaculos in 2009.

Cu alte cuvinte, acestea au fost lovite mult mai usor decat s-ar fi asteptat analistii, sub media globala, semn ca programele de stimulare economica aflate deja in derulare in aceste tari au constituit un avantaj important in fata bogatilor lumii, care au avut mai mult de pierdut, nestiind sa piarda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # tari, # dezvoltare, # crestere, # foamete, # globalizare , #Brazilia