Sute de milioane de euro au fost deturnate de serviciile de sanatate din Brazilia

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 09:27
1355 citiri
Sute de milioane de euro au fost deturnate de serviciile de sanatate din Brazilia
Sala de asteptare intr-un spital din Brazilia

Sistemul Unic al Sanatatii din Brazilia (SUS) a pierdut aproximativ 200 de milioane de euro (echivalentul a 500 de milioane de reali) in doar cinci ani, din cauza coruptiei generalizate din aceasta tara. Astfel, atat reprezentantii statului (guverne ale statelor federale, autoritati locale), dar si organizatiile private au fost implicate in fraude masive, pe care autoritatile din sanatate de abia acum incep sa le depisteze.

Primarii, guverne ale statelor federale, organisme publice si private braziliene au deturnat in cinci ani circa 500 de reali (200 milioane de euro) din fondurile Sistemului Unic al Sanatatii (SUS, public), a informat duminica cotidianul Folha de Sao Paulo, potrivit Agerpres.

Acesti bani, pe care Ministerul brazilian al Sanatatii incearca in prezent sa-i recupereze, corespund fraudelor depistate in 1.339 audituri realizate din 2008 pana in 2012 de echipe ale Departamentului National al Auditurilor din cadrul SUS si analizate pe rand de cotidian.

Ministerul Sanatatii estimeaza ca in realitate deturnarile sunt fara indoiala mult mai importante intrucat anchete complementare sunt in curs.

Pentru a umfla conturile SUS, unii gestionari falsificau registrele spitalelor publice si inserau in evidentele lor contabile angajamente 'invizibile', afirma ziarul, citat de AFP.

La Nossa Senhora des Remedios, un oras in vestul statului Puaui (nord-est) 20 de angajati figurau in echipele Programului pentru Sanatatea Familiei, dar 15 nu au lucrat niciodata.

Tot in Piaui, unul dintre statele cele mai sarace ale Braziliei, intr-o singura zi, un pacient a reusit sa beneficieze de 201 consultatii intr-o clinica a orasului Agua Branca.

Una dintre fraudele cele mai frecvente este deturnarea operata cand o suma de bani destinata unui sector specific al Sanatatii este transferata spre alt sector, explica Folha.

Daca se adauga cazuri de echipamente care au fost donate si au disparut, facturi nejustificate, probleme in apelurile de oferte, intre altele.

Cea mai mare parte a neregulilor au fost comise de primarii (73 % din suma) si de state (15 %).

Bugetul Ministerului Sanatatii in 2012 a fost de 92 de miliarde de reali (40 de miliarde de euro), subliniaza cotidianul.

Cu cele 200 de milioane deturnate s-ar fi putut construi, de pilda, 227 de noi unitati de ingrijire (UPAs) sau 1.228 noi Unitati de ingrijire de baza (UBS), a calculat cotidianul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deturnare fonduri sanatate, #servicii medicale Brazilia, #coruptie Brazilie , #Brazilia