Rares, IBR: bancile vor scade creditarea

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 13:27
1759 citiri
Rares, IBR: bancile vor scade creditarea

Bancile vor intra, odata cu trecerea la noile reglementari financiare globale si cresterea costurilor, in contractie naturala, volumul creditarii va scadea si va incepe batalia pentru clienti, a declarat joi, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares.

"De acum, bancile intra in contractie, in contractie naturala si scade volumul creditarii.

Deocamdata nu a scazut, dar noi incepem batalia pentru clienti, pentru a arata ca bancile incearca sa inteleaga comportamentul clientilor si sa actioneze in consecinta", a afirmat Rares la conferinta "Teorie si practica in legislatia bancara".

El a apreciat ca noile reglementari financiare globale Basel III si alte masuri de taxare a activitatii financiare, care sunt discutate la Bruxelles, vor avea un efecet "devastator" asupra costurilor bancilor, astfel ca va fi necesara de o perioada lunga de adaptare. 

Rares crede ca activitatea financiara si tipul de banking se vor schimba radical fata de ceea ce exista in prezent, iar tendintele activitatii financiare globale se indreapta catre est si, in special, catre tarile emergente care fac parte din BRIC (Brazilia, Rusia, India, China).

"Trecem prin cea mai profunda schimbare a tot ceea ce stiam noi pana in prezent. Ne indreptam catre un tip de banking si activitate financiara care nu va avea legatura cu ceea ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani si va trebui sa ne adaptam continuu la ceea ce urmeza. Sunt tendinte care sunt deja evidente.

Activitatea globala, activitatea financiara se indreapta spre est", a spus Rares.

El a aratat ca, potrivit celor mai recente clasamente, tari precum China, India sau Brazilia avanseaza rapid in ceea ce priveste activitatea financiara.

Daca aceste tari erau inainte emerging (emergente), in prezent ele devin drivers (conducatori) ai recuperarii si ai relansarii, a continuat Rares.

"Ati observat ca, de fapt, discutam tot mai mult de un alt fel de banking (…).

Incetul cu incetul ne indreptam catre un nou model, suntem intr-o contractie. Nu mai vrea nici banca mama sa de bani, cresc dificultatile si tensiunile cu marea masa de clientele. E un fenomen specific crizelor si perioadelor de post-criza", a spus seful IBR.

El s-a referit si la rolul statului in sistemul financiar, aratand ca institutiile financiare nu mai sunt la fel de puternice pentru a cumpara inapoi de la stat actiunile instrainate.

"In ultimul timp, in ceea ce vorbim noi de piata libera a intrat statul. Sa vedeti probema ca nu mai poate sa iasa, chiar daca se intrevad semne ale relansarii. Cine va cumpara partea care a cumparat-o statul la Barclays? (...) Nu vedem la ora actuala recuperarea asa cum o stiam. Nimic nu mai e la fel in sistemul bancar. Totul se schimba", a mai spus Rares.

#banci, #creditare, #credite, #ibr, #rares , #Brazilia