Edward Snowden ar accepta azilul in Brazilia, dar fara sa furnizeze noi informatii

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 11:27
1641 citiri
Edward Snowden ar accepta azilul in Brazilia, dar fara sa furnizeze noi informatii
Edward Snowden, fost consultant NSA

Fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate a SUA (NSA), Edward Snowden, a declarat duminica pentru postul de televiziune Globo din Brazilia ca ar accepta azilul politic in aceasta tara, dar numai daca autoritatile braziliene nu ii vor cere in schimb sa le furnizeze noi informatii despre operatiunile de spionaj desfasurate de serviciile secrete americane, consemneaza AFP.

"Daca guvernul brazilian doreste sa apere drepturile omului, atunci ar fi o onoare pentru mine sa ajung acolo", a transmis Snowden prin intermediul avocatului sau. Dar "niciodata nu voi oferi informatii in schimbul azilului", a tinut el sa adauge, laudand totodata Brazilia, pe care o considera "una dintre cele mai interesante si mai dinamice democratii ale lumii".

Snowden a cerut in luna iulie mai multor tari sa-i acorde azil politic, printre acestea numarandu-se si Brazilia. In prezent, el se ascunde in Rusia intr-o locatie secreta, dupa ce autoritatile de la Moscova i-au acordat azil temporar pentru un an, in ciuda solicitarilor repetate de extradare venite din SUA, care doresc sa-l judece pentru deconspirarea unui vast program de spionaj electronic folosit de serviciile secrete americane. Din luna noiembrie, Snowden lucreaza pentru site-ul VKontakte, o retea de socializare considerata "Facebook-ul rus".

#Edward Snowden NSA, #azil politic, #azil Brazilia , #Brazilia