CRIZA S-A INTORS. Vezi noua serie de victime

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 22:47
3097 citiri
CRIZA S-A INTORS. Vezi noua serie de victime

Cresterea rapida a preturilor la locuinte peste nivelul veniturilor medii, utilizarea proprietatilor supraevaluate ca garantii suplimentare pentru cererea de credite, lichiditate nelimitata care se varsa in sectoarele cu o productivitate redusa, cum ar fi imobiliarele, clase politice care refuza sa realizeze reformele necesare pentru a evita eventuale catastrofe, sunt doar cateva semnele care prevestesc o criza de proportii in zona BRIC - Brazilia, Rusia, India, China - similara cu cea din Europa.

Tarile BRIC sunt supraincalzite, au probleme cu inflatia si exista riscul de aterizare fortata. Iata care sunt semnele care prevestesc o criza in tarile BRIC:

Balonul imobiliar:

Politica monetara lejera a permis cresteri nejustificate ale pretului locuintelor in raport cu veniturile populatiei.

Valoarea tot mai mare a imobiliarelor a dus la un consum exagerat cu datorii ipotecare mari.

Inflatia

Cresterile "salbatice" in capitalul circulant pentru a tine pasul cu cresterea preturilor au dus la tensiuni inflationiste.

Inflatia a fost in continuare alimentata de cresterile salariale mari, de cresterea alarmanta a preturilor in tari in care produsele alimentare reprezinta un procent considerabil din indicele de consum.

Stoparea inflatiei preturilor la alimente ar dauna clasei sarace. O modalitate de combatere a inflatiei ar fi aprecierea monedelor, ceea ce ar dauna exportatorilor.

Increderea prea mare in sectorul bancar

Acest lucru rezulta din criterii dubioase de atribuire a creditelor, din valoarea activelor de garantii suspecte si de cresterea influentei sctcorului bancar, in special in China.

Dependenta de bani ieftini

"Dolarul este moneda noastra, dar problema voastra", spunea Jon Connaly, secretarul Trezoreriei americane catre omologul sau francez in 1971, chiar inainte ca sistemul de la Bretton Woods sa explodeze.

Acelasi lucru este valabil astazi. Ratele de dobanzi ale FED, destinate sa revitalizeze economia americana, au adus un val de lichiditate pe pietele emergente, agravand situatia deja delicata.

Din fericire, greselile comise de europeni si americani intre 2002-2007 au oferit lectii importante pietelor emergente, pentru a evita cele mai periculoase practici.

Guvernul chinez incearca sa tempereze cresterea creditului, dupa ce in 2009 volumul record al imprumuturilor acordate a alimentat relansarea economiei, dar a crescut si riscul unei bule speculative pe piata imobiliara precum si creditele neperformante.

In Brazilia, ratele dobanzii sunt acum la 12,5%, iar in Rusia si India, ratele dobanzii sunt in crestere.

In cazul in care tarile BRIC nu iau masuri radicale, pietele imobiliare vor fi lasate sa se supraincalzeasca, ceea ce va duce la o situatie similara cu criza financiara din 2008.

Daca piata imobiliara se prabuseste iar criza bancara va afecta economia tarilor BRIC, va exista o scadere semnificativa a cererii pentru materii prime si o scadere a exporturilor din tari care produc si exporta materii prime, spun analistii.

#bric, #criza, #inflatie bric, #piata imobiliara, #tarile bric , #Brazilia