Castigatorii si perdantii esecului negocierilor de la Geneva

Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 10:18
1322 citiri
Castigatorii si perdantii esecului negocierilor de la Geneva

Esecul negocierilor de la Geneva pentru liberalizarea comertului mondial a inlaturat temerile exprimate de mai multe tari, de la inceputul discutiilor, insa altele regreta un acord care ar fi putut dinamiza economia lumii, arata AFP. Castigatorii


GUVERNELE: Cei mai multi dintre liderii tarilor lumii nu vor risca nepopularitatea de a fi semnat un acord care ar fi creat o deschidere accentuata a concurentei din agricultura, in tarile bogate si din industrie, in statele in curs de dezvoltare.


AGRICULTORII SUBVENTIONATI: Acordul in pregatire prevedea o diminuare cuprinsa intre 50% si 85% a subventiilor interne destinate agricultorilor din tarile bogate. Acordul prevedea, de asemenea, eliminarea subventiilor la export, cu incepere din 2013.


Ultima propunere a Statelor Unite aducea la 14,5 miliarde de dolari pe an subventiile acordate agricultorilor americani, fata de 40 miliarde de dolari in prezent.


TARILE PROTECTIONISTE PE PROBLEME DE AGRICULTURA:

Tarile dezvoltate care impun taxe vamale foarte ridicate la importurile de produse agricole ca sa isi apere productia interna, cum ar fi Japonia sau Elvetia, ar fi trebuit sa isi limiteze tarifele prin semnarea acordului.

Tarile in dezvoltare foarte dependente de o serie de produse agricole , ca India sau Indonezia, ar fi trebuit sa isi limiteze protectiile tarifare.


Perdantii


ECONOMIA MONDIALA: Un acord ar fi insemnat o injectie de capital de 50 miliarde de dolari pe an in economia mondiala, respectiv de 100 miliarde in decurs de zece ani, prin scaderea taxelor vamale, potrivit declaratiilor directorului general al OMC, Pascal Lamy.

Sumele reprezinta o parte infima din produsul intern brut (PIB) mondial, evaluat la circa 50.000 de miliarde, dar un acord ar fi reprezentat un semnal pozitiv intr-o perioada de criza financiara.


EXPORTATORII DE PRODUSE AGRICOLE: Brazilia, Canada, Australia sau Uruguay asteptau cu nerabdare o diminuare a subventiilor pentru agricultura din statele bogate, ca sa isi exporte produsele agricole atat pe pietele tarilor dezvoltate, cat si pe cele din statele in dezvoltare.


TARILE CELE MAI PUTIN AVANSATE: Aceste tari nu aveau de facut nicio concesie asupra subiectelor discutate in cadrul negocierilor incepute la Doha, dar un succes al discutiilor le-ar fi oferit acces fara obligatia de a plati taxe vamale pe pietele tarilor dezvoltate pentru 97% din produsele lor de export.


INDUSTRIA: Tarile industrializate asteptau cu nerabdare ca statele emergente sa isi coboare taxele vamale, ca sa aiba acces pe pietele lor.

India sau Brazilia ar fi trebuit sa isi reduca la jumatate taxele vamale pentru produsele industriale, la 11-12%. China ar fi avut de castigat, de asemenea, de pe urma deschiderii unor piete noi, ca sa isi exporte productia industriala.


SERVICIILE: Sectoarele de telecomunicatii, bancar sau de asigurari din tarile bogate, care cauta piete noi in statele emergente, ar fi avut de profitat de pe urma acordului care solicita fiecaruia dintre statele membre ale OMC sa "indice" domeniile pe care sunt gata sa le deschida concurentei.

Proiectul acordului prevedea, totodata, o facilitare a migratiei temporare a fortei calificate de munca.


PRODUCATORII AFRICANI DE BUMBAC: Patru tari din Vestul Africii - Benin, Burkina Fasso, Mali si Ciad - se adunasera ca sa ceara o micsorare a subventiilor pe care le acorda Statele Unite propriilor sai producatori de bumbac si un final al subventiilor la export.


PASCAL LAMY: Directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului si-a jucat toate atuurile convocand o reuniune ministeriala stiind ca sansele de reusita nu depasesc deloc un prag de 50%.

Lamy ar putea alege sa nu ceara o reinnoire a mandatului sau de patru ani, care va expira pe 31 august 2009.