Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BM: Investitiile straine directe in statele emergente vor creste

BM: Investitiile straine directe in statele emergente vor creste

Investitiile straine directe in statele emergente vor creste cu 14% in 2010, la 440 miliarde dolari, in contextul in care economia globala isi va reveni din cea mai grava recesiune din ultimii 60 de ani, se arata intr-un comunicat al bancii, scrie Bloomberg, relateaza NewsIn.

Economiile emergente, in frunte cu Brazilia, Rusia, China si India (statele BRIC), vor creste volumul investitiilor din acest spatiu, a spus Mansoor Dailami, manager in cadrul departamentului de finante internationale al bancii.

Bancile centrale au injectat lichiditati in propriile sisteme financiare pentru deblocarea creditarii si inlaturarea efectelor colapsului Lehman Brothers Holdings Inc., din 2008, in timp ce statele membre ale G20 au promis in martie sa sustina eforturile de iesire din recesiune.

Investitiile directe in statele dezvoltate vor scadea cu 34% in 2009, la 385 miliarde dolari, de la 580 miliarde dolari in 2008, din cauza aversiunii fata de risc, in contextul crizei globale.

Brazilia, Rusia, China si India detin impreuna rezerve valutare de 2.800 miliarde dolari, sau 41% din totalul mondial, conform datelor Bloomberg.

Investitiile straine directe in tarile cu economii emergente au crescut mai mult de sase ori, la 40 miliarde dolari in 2009, de la 6 miliarde dolari in 2010, arata datele Bancii Mondiale.

Banca Mondiala a anuntat recent ca estimeaza o crestere de 1,2% in 2009 pentru economiile in curs de dezvoltare, exceptand China si India, si o crestere a produsului intern brut de 1,6%.

Banca s-a declarat ingrijorata de reducerea intrarilor de capital privat in economiile emergente, ce s-ar putea reduce cu 49% in 2009, la 363 miliarde dolari fata de nivelul de 707 miliarde in 2008, ambele cifre fiind cu mult sub recordul inregistrat in 2007, de 1.200 miliarde dolari.

Institutul vienez de studii economice a estimat la inceputul lunii iunie ca investitiile straine directe din Europa de Est urmeaza sa scada cu peste 50% in acest an, din cauza crizei economice mondiale.

Volumul investitiilor urmeaza sa scada la 20 miliarde euro in cele zece noi tari membre ale Uniunii Europene, de la 44,86 miliarde euro in 2008, precizeaza institutul, ce a notat scaderi de pana la 80% in primul trimestru.


Investitiile straine directe s-au redus deja cu 9% in 2008, dupa ce au crescut constant in anii precedenti.


Scaderea a afectat in special tari precum Polonia, Bulgaria sau Tarile Baltice, in timp ce Romania si Slovenia au inregistrat si in anul precedent cresteri.


Investitiile directe au inregistrat randamente record in 2008, acestea atingand, in medie, 18% in Ungaria, 14% in Cehia si 12% in Estonia, potrivit expertului Gabor Hunya, din cadrul institutului.

Totodata, circa 70% din venituri au fost repatriate de investitori, ceea ce a dus la adancirea deficitelor de cont curent din tarile respective.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1242 ori
Citeste mai multe desprebanca mondiala investitii state