Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Binecuvantarile financiare din 2009

Binecuvantarile financiare din 2009

Nimeni nu poate nega faptul ca anul 2009 a fost unul extrem de dificil, insa, luand in considerare estimarile mult mai pesimiste din perioada similara a anului trecut, lucrurile nu stau chiar atat de rau. 

Analistii de la Investopedia au reusit sa gaseasca mai multe motive pentru care am putea sa fim recunoscatori, din punct de vedere financiar, in acest an:

Pretul actiunilor a crescut

Majoritatea indicilor bursieri s-au majorat cu 60 de procente, comparativ cu nivelul minim atins in luna martie. Pe langa faptul ca, astfel, s-au majorat veniturile investitorilor pe bursa, beneficiul principal este recapatarea increderii in economie, bursa fiind indicatorul perfect pentru acest fenomen.

De asemenea, in momentul cand preturile actiunilor sunt in crestere, inseamna ca economia are mari sanse sa evolueze pozitiv.

Produsul intern brut incepe sa creasca

Cresterea PIB-ului duce la majorarea bursei, care, la randul sau, contribuie la reluarea angajarilor si a cresterilor salariale. De asemenea, inseamna o majorare a veniturilor la bugetele de stat.

Cu toate acestea, in urmatorele trimestre va fi nevoie de o majorare a produsului intern brut, fara ca aceasta sa fie sprijinita prin pachetele de stimuli financiari si masuri fiscale. In 2010, cresterea PIB-ului va fi esentiala pentru iesirea din criza si reducerea ratei somajului.

Bancile au inceput sa-si plateasca imprumuturile de stat

Zece dintre bancile din SUA care au primit ajutor de la stat au rambursat, deja, 68 de miliarde de dolari, in luna iunie, iar majoritatea s-au angajat sa-si plateasca imprumuturile integral, in urmatoarele 24 de luni.

Preturile locuintelor se stabilizeaza

Chiar daca preturile sunt cu 30 de procente mai mici decat cele dinaintea crizei, in august, septembrie si octombrie s-a stabilizat. De asemenea, analistii cred ca, in 2010, acestea vor incepe chiar sa se majoreze.

Companiile incep sa aiba profituri mari

In ultimele trimestre, corporatiile din intreaga lume s-au intrecut in anuntarea unor pierderi record. Totusi, in trimestrul al treilea, majoritatea au revenit la profituri, iar estimarile pentru trimestrul patru sunt pozitive.

Crestere la nivel mondial

Nu doar cele mai dezvoltate tari, precum SUA, Germania sau Franta au reusit sa treaca la o crestere economica. Tarile emergente, in principal China, India si Brazilia, au stralucit in ultimul an, inregistrand cresteri anuale ale economiei de peste 7%.

Inflatia a fost controlata

Datorita pastrarii ratelor dobanzii de politica monetara la niveluri minime, inflatia nu si-a facut aparitia. Majoritatea economistilor sunt de acord ca aceasta va fi inevitabila, in urmatorea perioada, insa mai sunt cateva trimestre bune pana atunci, timp in care toata lumea spera ca economia va fi destul de puternica pentru a face fata acestui lucru.

Reglementarea sistemului fiscal s-a inasprit

Una dintre concluziile recesiunii la nivel global a fost nevoia de reglementare mai accentuata a pietelor financiare si a sistemului fiscal, ceea ce s-a si intamplat. Bancile au fost supuse unor analize dure, iar practicile extrem de riscante au fost reduse.

Suntem inca aici

Anul trecut, in noiembrie, toti economistii se intrebau daca sistemul financiar actual va rezista recesiuni. Raspunsul a fost un "da" categoric, desi toata lumea este de acord ca avem nevoie de schimbari majore.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1310 ori
Citeste mai multe desprecrestere economica actiuni profituri