Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Administratia Obama a respins cererea de ajutor financiar a statului California

Administratia Obama a respins cererea de ajutor financiar a statului California

Administratia Obama a respins apelul autoritatilor din California pentru ajutoare financiare de urgenta, pentru a evita solicitari similare din partea altor state federale, insa colapsul financiar al acestui stat ramane una dintre cele mai vii amenintari pentru economiei SUA, scrie Washington Post.

"Cu o economie mai mare decat a Canadei sau a Braziliei, reprezentand pe cont propriu o opta putere economica la nivel mondial, California este prea importanta pentru a intra in colaps", argumenteaza reprezentantii guvernului local condus de guvernatorul Arnold Schwarzenegger, precizeaza Mediafax.

Inarmati cu avertismente si amenintari privind "colapsul fiscal iminent", politicienii din California "s-au indreptat cu mana intinsa" catre Washington, pentru a obtine ajutoare prin care sa acopere deficitul bugetar urias estimat la 24 miliarde de dolari pentru anul fiscal care va incepe la 1 iulie, potrivit Washington Post.

"Problema se pune la nivelul Statelor Unite, nu numai pe plan local. Nu pot vorbi in numele presedintelui, insa cand ai a opta economie a lumii inghesuita intr-unul dintre cele 50 de state federale, e greu de previzionat cum se va redresa economia intregii tari fara cea a acestui stat", a comentat reprezentantul Zoe Lofgren, presedinte al delegatiei democrate trimise de Congresul statului California la Washington.

Desi oficialii de la Casa Alba sunt din ce in ce mai ingrijorati cu privire la situatia finantelor publice din California, administratia este ingrijorata ca orice ajutor sau program de salvare oferit acestui stat ar declansa "o cascada de solicitari" din partea altor state americane.

Dupa mai multe intalniri si serii de dezbateri, secretarul general al Trezoreriei, Timothy Geithner, sefii echipei de consilieri economici de la Casa Alba, Lawrence Summers si Christina Romer, si alti inalti oficiali ai administratiei Obama au sugerat statului California ca "mai poate rezista putin" si ca ar trebui sa-si puna ordine in finantele publice si in buget inainte de a insista pentru ajutorul guvernului central.

John Chiang, care supravegheaza situatia contabila a autoritatilor locale din California, a avertizat saptamana trecuta ca statul vest-american "este la 50 de zile de colapsul finantelor publice".

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a prezentat un program de reducere a cheltuielilor care contine masuri drastice, inclusiv eliminarea sistemului generos de ajutoare sociale din California.

Initiativa lui Schwarzenegger, membru al Partidului Republican, este insa contestata de reprezentantii Partidului Democrat, care au propus un alt model de reducere a cheltuielilor publice, care ar salva mai multe segmente ale programului social.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2219 ori