Diaconescu: Romania si Belgia pot colabora

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 17:28
2097 citiri
Diaconescu: Romania si Belgia pot colabora

Intr-o Uniune Europeana cu multe interese si prioritati, trebuie sa gasesti partenerii care impartasesc opiniile si preocuparile tarii tale, iar daca Romania si Belgia isi unesc fortele, vocile lor vor fi auzite mai clar si vor fi mai convingatoare, a declarat miercuri ministrul Cristian Diaconescu, citat de NewsIn.

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu, care a participat miercuri, impreuna cu omologul belgian Karel de Gucht, la Forumul de afaceri romano-belgian, a prezentat in fata oamenilor de afaceri stadiul relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.

"Romania si Belgia au viziuni comune in multe dosare europene relevante pentru viitorul UE, de la obiectivele agendei Lisabona la supravegherea financiara si rolul UE in combaterea schimbarii climatice. Impreuna putem promova mai eficient ecotehnologia, energia regenerabila si dezvoltarea durabila in regiune", a declarat Diaconescu.

Ministrul roman a accentuat importanta colaborarii dintre cele doua tari in interiorul UE.

"Suntem constienti ca intr-o Uniune dinamica si integrata, cu atatea interese si prioritati care cer atentie, succesul demersurilor noastre depinde de parteneri care ne impartasesc opiniile si preocuparile.

Daca ne reunim fortele, atunci vocile noastre vor fi auzite mai clar, mai articulate si mai convingator", a spus seful diplomatiei romane.

Totodata, Diaconescu a pus accent pe faptul ca criza economica actuala determina statele sa actioneze impreuna pentru a contracara efectele negative, sa impartaseasca experientele pozitive si masurile necesare pentru un nou ciclu de crestere.

"Nici Romania si nici Belgia nu pot iesi din criza de unele singure si nici nu pot avansa de unele singure o noua agenda economica.

Putem insa sa ajutam, prin experienta noastra distincta, la gasirea raspunsului complex la o criza complexa si profunda.

In lunile ce urmeaza trebuie sa facem eforturi pentru a gasi strategia de iesire din criza, finantele publice trebuie readuse la un nivel stabil, increderea investitorilor trebuie recastigata, trebuie create noi locuri de munca si trebuie rezolvata problema consumului", a mai spus Diaconescu.

"Tarile noastre, aflate la capete diferite ale Europei, au reusit sa construiasca punti una catre cealalta si au gasit o cale prin care au transformat distanta, lipsa de cunoastere reciproca si oprelistile politice in oportunitati.

Cooperarea noastra economica s-a dezvoltat constant in ultimii 10 ani. Anul trecut s-a inregistrat cel mai inalt nivel de schimburi comerciale bilaterale de pana acum, de aproape 1,7 miliarde de euro.

Acest prag pozitiv a depasit, in principal, in beneficiul Belgiei", a observat seful MAE. De asemenea, Diaconescu a cerut ca mai multi investitori belgieni sa vina in Romania.

"Exista o dinamica sanatoasa de schimburi comerciale si investitii pe care speram sa o vedem consolidata pe termen lung prin implicarea unui segment mai vast al sectorului de afaceri belgian in Romania.

Este un mesaj pe care sper ca il veti transmite partenerilor de afaceri din Belgia", a declarat ministrul. Ministrul a facut referire si la importanta segmentului de afaceri pentru eforturile de depasire a crizei.

"Astazi, intr-o relatie mai deschisa ca in trecut, Romania si Belgia au de infruntat provocari si obiective comune iminente si ancorate in realitate - cum sa ramanem competitivi, cum sa cream mai multe locuri de munca, cum sa ne adaptam dezvoltarea la noile realitati, precum schimbarile climatice, competitia internationala si imbatranirea populatiei?

Acestea sunt intrebari care nu isi pot gasi un raspuns numai din partea autoritatilor nationale sau numai din partea organizatiilor multilaterale. Oamenii de afaceri, ca si creatori de bunastare si ca si inovatori, detin o parte esentiala a raspunsurilor", a subliniat ministrul Cristian Diaconescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #belgia, #criza, #ue , #Belgia