Belgia, sub presiune pentru a nominaliza cat mai curand un comisar european

Joi, 31 Iulie 2014, ora 12:15
1197 citiri
Belgia, sub presiune pentru a nominaliza cat mai curand un comisar european

Actualul premier belgian Elio Di Rupo a facut apel la partidele politice implicate in negocierile privind formarea unei coalitii de guvernare sa aleaga un nume pentru a fi propus drept candidat la un portofoliu din Comisia Europeana pana vineri, relateaza site-ul EurActiv.

Patru partide sunt implicat in aceste discutii - flamanzii separatisti N-VA, flamanzii crestin-democrati CD&V, precum si partidele liberale de pe ambele parti ale granitei lingvistice a tarii, Open VLD (vorbitori de olandeza) si MR (Miscarea Reformatoare, francofoni).

Di Rupo, premierul socialist, le-a trimis o scrisoare liderilor celor patru formatiuni pentru a-i indemna sa ajunga la o nominalizare comuna pentru postul de comisar european belgian pana la sfarsitul saptamanii. Mai multe nume au fost vehiculate de presa belgiana.

Marianne Thyssen, o veterana a crestin-democratilor flamanzi, este considerata favorita in cursa pentru nominalizare. O membra fruntasa a Parlamentului European inca din 1991, ea pare sa aiba toate calificativele necesare pentru aceasta pozitie. Thyssen are si avantajul de a fi femeie, in contextul in care noul presedinte al CE, Jean-Claude Juncker, cauta cu insistenta candidate potrivite pentru a i se alatura, asigurand ca femeile 'vor fi rasplatite' cu un portofoliu puternic sau o vicepresedintie.

Seful diplomatiei belgiene, Didier Reynders, care se bucura de sprijinul partidului liberal francofon MR, ar putea obtine desemnarea la Comisie in cadrul unui acord privind repartizarea ministrilor nationali. In ceea ce-l priveste pe actualul comisar european belgian Karel De Gucht, insarcinat cu comertul, acesta este considerat ca fiind outsider, noteaza EurActiv.

Amanarea deciziei dupa 1 august ar putea fi sinonima cu pierderea unui portofoliu important in noul executiv european, a avertizat Di Rupo. Mai devreme in aceasta luna, el si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca a trebuit sa mearga la Consiliul European din 16 iulie fara a avea o propunere concreta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisar european, #candidati Comisia Europeana, #presedinte ce , #Belgia