Belgia: Premierul desemnat si-a prezentat demisia

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 20:36
1106 citiri
Belgia: Premierul desemnat si-a prezentat demisia

Premierul desemnat al Belgiei si-a prezentat luni demisia din cauza blocarii negocierilor bugetului in vederea formarii unui nou guvern, intr-o criza politica care dureaza de 526 de zile.

Premierul desemnat al Belgiei, socialistul Elio Di Rupo, si-a prezentat luni demisia in fata regelui Albert al II-lea, a anuntat palatul regal.

Regele "isi mentine in suspans decizia" si le-a cerut celor sase partide care iau parte la aceste negocieri sa "ia in calcul consecintele unui esec", in conditiile in care criza politica a implinit 526 de zile, conform unui comunicat al palatului.

Luni dimineata, agentia de presa Belga a anuntat ca partidele politice care incearca sa formeze un guvern cu puteri depline nu au reusit sa ajunga la un acord in noaptea de duminica spre luni din cauza unui blocaj prelungit asupra bugetului pentru anul viitor.

Coalitia trebuie sa se puna de acord asupra bugetului federal pentru 2012, ce ar trebui sa prevada economii importante pentru a se evita riscul ca Belgia sa cada victima crizei datoriilor din zona euro.

Regele Albert al II-lea a subliniat inca o data saptamana trecuta "urgenta" ajungerii la un acord privind formarea unui guvern.

Belgia este fara guvern cu puteri depline din aprilie 2010, iar ratele sale de imprumut au ajuns la niveluri record in contextul crizei datoriilor.

Premierul in exercitiu Yves Leterme si Comisia Europeana au facut in ultimele saptamani presiuni constante pentru ca Belgia sa obtina un buget care sa aduca deficitul public sub limita de 3% din PIB in 2012. In cazul in care nu se va atinge aceasta tinta, Belgia risca sa fie sanctionata de executivul european.

#Belgia criza politica, #negocieri buget belgia, #guvern nou Belgia, #printul Albert Belgia , #Belgia