Seful OMV, acuzat ca a folosit informatii privilegiate pentru a face tranzactii

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 00:21
1943 citiri
Seful OMV, acuzat ca a folosit informatii privilegiate pentru a face tranzactii

 Directorul general al grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, este acuzat de efectuarea de tranzactii in baza unor informatii cu caracter privilegiat, a anuntat, miercuri, procuratura din Viena, potrivit Mediafax.

"Procuratura il pune sub acuzare pentru tranzactii in baza unor informatii cu caracter privilegiat", a declarat purtatorul de cuvant al procuraturii, Thomas Vecsey, referitor la directorul general al OMV.

Investigatia care a precedat punerea sub acuzare dureaza de mai multe luni. Actiunile OMV se aflau in scadere cu 0,7%, la 26,835 euro, la ora 17:06.

Imediat dupa informatia privind punerea sub acuzare a directorului general al OMV, actiunile grupului au scazut peste 1%, la 26,68 euro, potivit site-ului bursei de la Viena.

Seful OMV: Am facut tranzactiile corect si am respectat regulile

Directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat ca este convins ca a facut achizitia corect, respectand toate regulile, potrivit unui interviu telefonic acordat Bloomberg. "Sunt convins ca am cumparat actiunile (OMV, n.r.) corect si ca am respectat toate regulile", a spus Ruttenstorfer.

Directorul OMV se asteapta ca acuzatiile sa fie analizate de consiliul de supraveghere al grupului. Presedintele consiliului de suparveghere al OMV, Peter Michaelis, s-a declarat "surprins de decizia procuraturii", potrivit agentiei APA, citata de cotidianul Wirtschaftsblatt.

Potrivit informatiilor detinute in prezent, Michaelis considera ca "achizitiile au fost realizate corect si in conformitate cu legea", a afirmat un purtatoar de cuvant al presedintelui consiliului de suparveghere.

Consiliul va analiza "situatia imediat", a afirmat purtatorul de cuvant.

Ruttenstorfer, in varsta de 60 de ani, a fost director la OMV, cea mai mare companie de petrol si gaze din Europa Centrala, incepand din 2002 si urmeaza sa se retraga la finele lunii martie, noteaza Bloomberg.

Directorul OMV a afirmat ca detine, inca, actiunile cumparate in martie anul trecut. La momentul respectiv, Ruttenstorfer a achizitionat 26.500 de actiuni, iar la sfarsitul lunii decembrie avea 45.030 de titluri.

Achizitia controversata a facut parte dintr-un program de beneficii acordat de grupul OMV, parte a pachetului salarial, a afirmat Ruttenstorfer, citat de cotidianul Die Presse.

Seful OMV este obligat sa pastreze actiunile achizitionate astfel pentru o perioada de trei ani.

Autoritatea austriaca de reglementare in sectorul financiar a cerut procuraturii, in august 2009, sa stabileasca daca Ruttenstorfer trebuie pus sub acuzare pentru folosirea unor informatii privilegiate la achizitia unor actiuni ale grupului, relata cotidianul Wall Street Journal la acea data.

Ruttenstorfer a cumparat, la 23 martie 2009, actiuni OMV in valoare de 620.444 de euro, cu o saptamana inainte ca grupul sa anunte acordul de vanzare a participatiei de 20,2% la compania ungara MOL, pentru 1,4 miliarde de euro, suma de doua ori mai mare decat pretul pietei.

Acordul a dus la aprecierea actiunilor OMV cu peste 3%. Autoritatea a investigat cazul din luna aprilie a anului trecut, iar in august 2009 a inaintat concluziile procuraturii.

OMV a anuntat, la momentul respectiv, intr-un comunicat, ca suspiciunile referitoare la Ruttenstorfer sunt nefondate, acesta actionand corect, intr-o maniera transparenta.

In Austria, folosirea de informatii confidentiale se pedepseste cu maximum trei ani de inchisoare. 

#omv, #ruttenstorfer, #informatii privilegiate, #tranzactii , #Austria

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare