Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele firmei miniere de la Rosia Montana, ales «managerul anului» in Austria

Presedintele firmei miniere de la Rosia Montana, ales «managerul anului» in Austria

Presedintele firmei aurifere Gabriel Resources de la Rosia Montana, Alan Hill, a primit, la Viena, un premiu international, potrivit caruia a fost desemnat «managerul anului» de catre Parlamentul austriac, in domeniul CSR - Corporate Social Responsability.

Potrivit motivatiilor, printre meritele dlui Hill se afla si faptul ca a introdus metode deschise si transparente de conducere a intreperinderilor, ca a cooptat in proiectele de exploatare miniera experti care lucreaza respectand normele UE si cele internationale. De asemenea, este apreciat si pentru ca ajuta prin aplicarea unor programe sociale populatia locala din zonele in care se vor construi minele.

S-a specificat de asemenea ca mina de la Rosia Montana ar putea fi un model pentru aceasta ramura industriala miniera.

Recunoasterea este cu atat mai surprinzatoare cu cat firma a fost expusa unor atacuri grave tocmai din cauza acestor factori. Proiectul care cuprinde desfiintarea totala a unui munte, stramutarea unui sat si lasarea la fata locului a unui urias lac cu substante nocive poate fi apreciat cu greu ca fiind unul favorabil mediului inconjurator. Populatia locala a fost supusa unui serios stres in discutiile pro si contra care dureaza de mai multi ani in jurul proiectului.

Asociatia Greenpeace a adresat in februarie un apel ministrului ungar al mediului, Miklos Persanyi, cerandu-i ca ministerul pe care il conduce sa intervina cu toate mijloacele diplomatice posibile ca juriul sa fie informat despre aspectele poluante ale proiectului amintit si sa-si revizuiasca in consecinta decizia.

«Poate ca presedintele Parlamentului austriac a confundat ziua decernarii premiului cu 1 aprilie, dar consideram ca este vorba de o gluma foarte proasta ca pentru un proiect care prevede transformarea Rosiei Montana intr-o zona monoindustriala, stramutarea locuitorilor, distrugerea totala a bisericilor si monumentelor arheologice, respectiv provocarea unei catastrofe ecologice potentiale transfrontaliere, sa i se acorde un asemenea premiu presedintelui minei aurifere!» - a opinat Noemi Nemes, membru al Greenpeace.

Parlamentul austriac face dovada lipsei totale a solidaritatii de buna vecinatate atunci cand avand cunostinta de efectele catastrofei cu cianuri de la Baia Mare si refuzului opiniei publice ungare vizavi de mina aurifera din Rosia Montana incurajeaza guvernul roman si prin inmanarea unui asemenea premiu, pentru ca acesta sa dea unda verde deschiderii minei - se scrie in comunicatul Greenpeace.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 958 ori