Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Austria, a patra tara bogata a Europei

Austria, a patra tara bogata a Europei
Austria se afla deja pe locul patru in topul tarilor celor mai bogate din Europa si ar putea ajunge curand pe locul trei, desi obiectivul mentinerii unui buget echilibrat pe parcursul ciclului economic actual a esuat in mod clar, scrie ziarul austriac Die Presse.

Seful guvernului austriac prezenta luni, cu ocazia expunerii raportului economic pe 2007, un aer euforic. Austria este aproape sa intreaca Olanda (din punct de vedere al Produsului Intern Brut) si sa devina a treia cea mai bogata tara din Europa.

Economia este in expansiune

Economia este in expansiune iar numarul somerilor este in scadere, in timp ce deficitul, multumita incasarilor masive la bugetul de stat, este mai mic decat se prognozase. Toate acestea au fost motive suficiente pentru guvern pentru un scurt moment de sarbatoare, in fata celor 400 de oaspeti invitati sa ia parte la festivitatea de la Bursa vieneza.

Unul din cele mai importante obiective ale guvernului, si anume obtinerea unui buget echilibrat pe parcursul acestui ciclu economic, a esuat in mod practic deja de acum. Chiar in acest moment de varf al ciclului economic actual exista, ce-i drept, un deficit mai mic insa totusi o suma cu eroare. Bugetul din 2009 ar putea insa sa fie, cu putin noroc, unul echilibrat. Bugetul echilibrat, avut in vedere pe perioada actualului ciclu economic, ar presupune insa obtinerea de excedente in cursul perioadei de boom economic de acum.

Guvernul se straduie in orice caz sa faca tot ce poate

Vicecancelarul, Wilhelm Molterer, declara cu ocazia prezentarii raportului ca, 'fiecare euro in plus' care intra in bugetul Ministerului de Finante in aceasta perioada marcata de conjunctura economica pozitiva urmeaza sa fie folosit pentru reducerea deficitului: 'Trebuie sa folosim conjunctura economica pozitiva pentru a atinge obiectivul unui deficit zero', spunea el. Molterer nu s-a temut, in ciuda euforiei generale, sa puna degetul pe o zona dureroasa din trupul republicii.

Daca se vrea ca reforma finantelor statului sa fie una de durata atunci trebuie realizata printr-un 'efort major' o reforma solida a statului si a finantelor. 'Este un lucru care ne va solicita complet si va provoca si unele conflicte', spunea vicecancelarul austriac. La urma urmei, o astfel de reforma nu trebuie sa-i multumeasca doar pe specialistii in drept constitutional, 'ci si sa faca fata cu brio examenului economic'.

Cancelarul federal, Alfred Gusenbauer, a dat, ca sa spunem asa, ordinul de a intrece Olanda in ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor si de a avansa pe locul al treilea: 'Acest obiectiv nu este greu de atins'. Faptul ca Austria se afla, in comparatie cu alte tari europene, intr-o pozitie atat de buna si a devenit intre timp 'exportator net de capital de investitii' reprezinta rezultatul 'strategiei de internationalizare, marcate de succes, a unei mici puteri economice, care abia daca poseda concerne de mari dimensiuni ci mai degraba intreprinderi mijlocii'.

Continuul regres al cotei de salarii

Ceea ce-i provoaca cancelarului bataie de cap este faptul ca slabul consum la nivel privat nu se potriveste prea bine cu conjunctura economica pozitiva. Acest lucru s-ar putea datora unui factor 'inhibitor de crestere' si anume continuul regres al cotei de salarii (procentul reprezentat de salarii din totalul veniturilor) incepand din anii '80 incoace, era de parere cancelarul federal austriac. Va trebuie sa se acorde atentie sporita 'crearii de noi locuri de munca cu norma intreaga si bine platite', adauga el.

Piata muncii din Austria se dezvolta conform ministrului economiei, Martin Bartenstein, atat de dinamic cum nu a mai facut-o de mult timp. Rata somajului a scazut in ultimul semestru al anului trecut cu o jumatate de procent, la un total de 4,3% , fapt prin care o ocupare la maximum a fortei de munca a devenit 'un obiectiv realist' chiar in cursul legislaturii actuale.

In ce priveste reforma dreptului muncii, Bartenstein se bazeaza acum complet pe partenerii sociali. Dupa ce s-a cazut la intelegere in ce priveste salariul minim, flexibilizarea timpului de munca si orele de deschidere a magazinelor, urmeaza ca acum sa fie 'echivalate conditiile de securitate sociala pentru angajatii fara contract stabil si cei independenti cu acelea oferite angajatilor stabili'. Pentru aceasta urmeaza sa fie pus la punct un proiect corespunzator.

Conjunctura economica pozitiva din Austria

Conjunctura economica pozitiva din Austria (in 2006 economia a crescut in mod real cu 3,3 procente iar anul acesta se vor inregistra mai mult de trei procente crestere economica) se datoreaza, conform parerii ministrului economiei, exportului. Cota de export de 56% la care s-a ajuns inseamna ca 'mai mult de un euro din doi' sunt adusi de exporturi iar fiecare al doilea loc de munca este dependent de exporturi. Fara aderarea la UE, declara vicecancelarul Molterer, 'aceasta poveste de succes nu ar fi fost posibila'.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mondorama.ro/ target=_blank>Mondorama</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1304 ori