Kazahstanul a devenit in acest an cel mai mare producator mondial de uraniu

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 13:00
1620 citiri
Kazahstanul a devenit in acest an cel mai mare producator mondial de uraniu

Kazahstanul a devenit cel mai mare producator de uraniu la nivel mondial in 2009, depasind Canada, dupa ce a majorat productia cu 63%, a anuntat miercuri compania miniera nationala din Kazahstan, citata de Bloomberg, informeaza NewsIn.

Kazahstanul a extras 13.500 tone de uraniu pana la 21 decembrie si va extrage cel putin alte 400 tone inainte de sfarsitul anului, a anuntat compania Kazatomprom, intr-un comunicat.

Statul din Asia Centrala va majora productia de uraniu cu 29% anul viitor, la 18.000 tone, a mai preciat compania.

In acelasi timp, productia de uraniu a Canadei este estimata la 9.934 tone, iar cea din Australia - la 8.022 tone, a precizat Kazatomprom, citand o serie de previziuni realizate de Ux Consulting Co.

Pe teritoriul Kazahstanului se afla 15% din rezervele mondiale de uraniu.

Romania, care are nevoie de uraniu pentru centrala nucleara de la Cernavoda, negociaza cu Kazahstanul pentru a cumpara sau exploata uraniu din aceasta tara, declara in septembrie secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.

Productia de minereu de uraniu din Romania s-a diminuat constant in ultimul deceniu, ca urmare a inchiderii de capacitati de productie nerentabile si a epuizarii rezervelor.

Potrivit estimarilor, rezervele de minereu existente si exploatabile in Romania asigura cererea de uraniu natural doar pana in 2017, pentru functionarea celor doua reactoare de la Cernavoda.

 

#producator, # uraniu, # centrale, # Kazahstan , #Australia