Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Despre somaj si cresterea economiei cu seful Bancii Mondiale

Despre somaj si cresterea economiei cu seful Bancii Mondiale

Programele pentru pastrarea angajatilor si pentru salarii nu au functionat nici in trecut, iar guvernele ar trebui sa se concentreze pe crearea unui mediu prolific pentru companii, pentru ca acestea sa aiba nevoie de oameni si sa inceapa angajarile, crede presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

"In mod traditional, guvernele deruleaza programe de asistenta pentru someri, ajutoare de somaj. Insa aceste strategii au fost create acum 60 - 70 de ani si cred ca este nevoie de noi idei pentru a ajuta lumea sa se adapteze la noile masuri in privinta pensiilor, ajutoarelor de somaj si asigurarilor de sanatate", a spus Zoellick, intr-un interviu pentru Financial Times.

Potrivit spuselor sale, Germania si alte state si-au invatat deja lectia si folosesc sisteme noi, prin care se ofera ajutoare companiilor care angajeaza si se lucreaza mai putine ore, pentru a nu fi nevoie de disponibilizari. "Evident, trebuie sa fim atenti la deficitele bugetare, insa trebuie sa fim flexibili si cred ca sunt cateva strategii care ar putea fi utilizate atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare", a spus presedintele Bancii Mondiale.

Australia si Canada, castigatoarele crizei


Robert Zoellick este de parere ca Australia si Canada sunt tarile care au facut fata cel mai bine crizei economice.

Pe de alta parte, in urma recesiunii mondiale, cele mai bune regiuni pentru investitii din lume vor fi, pe langa China, India si Brazilia, zone precum Africa Subsahariana, Sud Estul Asiei si Orientul Mijlociu.

"Acum ne-am dat seama ca si tarile dezvoltate reprezinta un adevarat risc pentru investitori si credem ca putem obtine profituri pe termen lung in tarile in curs de dezvoltare, insa nu suntem 100% siguri de acest lucru", a spus presedintele Bancii Mondiale.

"In acest moment, evaluam situatia activelor si mijloacelor de investii in aceste zone si credem ca este un lucru minunat, deoarece nu numai ca vom ajuta tarile in curs de dezvoltare, dar sper sa luam parte la dezvoltarea acestor piete", a adaugat el.

Zoellick este de parere ca Rusia va avea de infruntat o adevarata provocare, in viitorul apropiat, pe masura ce autoritatile locale admit faptul ca economia tarii s-a bazat prea mult pe pretul petrolului, extrem de ridicat. "Insa cred ca exista oportunitati extraordinare de investitii in Rusia, daca va introduce reformele economice necesare", a spus Zoellick.

Situatia economica este mult mai buna decat in urma cu sase luni

Economia mondiala reala a inceput sa dea semne de redresare, insa aceasta se va derula gradual, crede presedintele Bancii Mondiale. "Tarile au reusit sa stopeze caderea pietelor financiare si exista, cu siguranta, o situatie mai buna decat in urma cu 6 - 12 luni", a spus Zoellick.

Insa, unul dintre riscurile majore este reprezentat de cresterea ratei somajului, in ciuda redresarii economice, acest fenomen putand conduce la alte crizei ale creditelor.

"Oamenii nu mai reusesc sa-si plateasca imprumuturile, sa plateasca datoriile de pe cardurile de credit sau ipotecile nu din cauza faptului ca acestea ar avea dobanzi prea mari, ci din cauza faptului ca nu reusesc sa-si pastreze joburile", a spus liderul Bancii Mondiale.

Din aceasta cauza, guvernele se simt responsabile sa actioneze, iar, de multe ori, recurg la protectionism, un fenomen amenintator in sine. "Am putea spune ca, pana acum, am avut putina febra, dar nu o gripa in toata regula. Insa riscul nu a trecut", a comentat Zoellick despre protectionism.

SUA nu va mai salva economia

Desi, in trecut, consumatorii americani au fost cei care au dus la redresare economica, acest rol nu va mai fi jucat in prezent, fiind nevoie de noi motoare de crestere.

"Spre deosebire de anii 1990, multe tari in curs de dezvoltare si-au platit datoriile, au pozitii fiscale destul de bune si se pot extinde, daca primesc finantarea necesara, aici intervenind Banca Mondiala", a spus Zoellick.

Insa, un factor de risc l-ar putea reprezenta asa-numitele "bubbles", cresterile subite nejustificate ale unor piete, precum cea imobiliara, dar si oprirea programelor de stimuli financiari pentru sectorul privat.

"Cand acest sprijin va disparea, undeva in 2010, intrebarea este daca sectorul privat va reusi sa reziste. E un mare semn de intrebare in acest sens", a incheiat Zoellick.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2174 ori