BERD sare in sprijinul economiilor emergente

Vineri, 22 Mai 2009, ora 16:40
1506 citiri
BERD sare in sprijinul economiilor emergente

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) se va orienta cu precadere asupra sprijinirii economiilor emergente sa creeze piete locale de capital prin care sa reduca dependenta de imprumuturile straine, a spus vineri seful institutiei, Thomas Mirow, relateaza Reuters, potrivit Newsin.

Mirow a spus ca activitatea de baza a bancii, de finantare a proiectelor, nu se va schimba, dar BERD a invatat de pe urma crizei care a afectat anul trecut statele din Europa Centrala si de Est.

"Cel mai sigur vom spori eforturile de sprijinire a statelor in actiunile lor de ajutorare a pietelor financiare locale, in loc de simpla creditare in valuta", a declarat Mirow.

Presedintele BERD, aflat la Roma pentru o conferinta pe teme financiare, a declarat ca principalii actionari ai bancii indeamna banca sa se implice mai puternic in "dialogul politicii monetare" si in probleme de reglementare si supraveghere.

Mirow a mai spus ca nu crede ca BERD este responsabila pentru amplitudinea imprumuturilor in valuta din regiune sau pentru expunerea acesteia la criza creditelor.

Totusi, criza a intarit pozitia BERD in ochi unor actionari precum Australia si Statele Unite, care au pus anterior sub semnul intrebarii rolul institutiei. Statele Unite "si-au aratat sprijinul in ceea ce priveste masurile BERD luate pentru temperarea crizei" si nu se opun unei majorari de capital.

BERD a anuntat recent ca va investi 13 milioane euro pentru reabilitarea unei linii de tramvai si a unor strazi din Arad.

De asemenea, banca va investi 7,3 milioane euro pentru finalizarea unui program de reabilitare a strazilor din Brasov. Imprumuturile fac parte din strategia BERD de lupta impotriva crizei economice globale si ofera finantare pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii, in absenta unor surse auxiliare de finantare.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#ajutor, #berd, #economii, #finantare, #imprumuturi , #Australia