Australia recomanda bancilor centrale sa evite 'surprizele', pentru a preveni tulburarile in tarile emergente

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 13:40
2531 citiri
Australia recomanda bancilor centrale sa evite 'surprizele', pentru a preveni tulburarile in tarile emergente

Australia, tara care gazduieste in acest week-end, la Sydney, reuniunea G-20, le-a recomandat bancilor centrale sa evite 'surprizele' in desfasurarea politicii lor monetare, pentru a preveni pe cat posibil tulburarile in tarile emergente, relateaza sambata AFP.

Reuniunea ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale ai G-20 are loc in contextul in care lideri ai mai multor economii emergente sunt ingrijorati de efectele colaterale ale sfarsitului programului de sustinere a economiei de catre Rezerva federala americana (Fed), banca centrala a SUA.

Guvernatorul bancii centrale indiene, Raghuram Rajan, aprecia la sfarsitul lunii ianuarie ca 'Statele Unite ar trebui sa fie ingrijorate de efectele politicii lor asupra restului lumii'.

Scaderea cumpararilor lunare de active de catre Fed ii face pe investitori, aflati in asteptarea unei cresteri a ratelor americane, sa-si retraga capitalurile din tarile emergente in vederea repatrierii in Statele Unite, provocand astfel fluctuatii ale valutei in Africa de Sud, Argentina, Turcia, Rusia. Rupia indiana a fost puternic afectata in vara lui 2013.

Statele Unite, Marea Britanie si alte tari bogate, precum si Fondul Monetar International (FMI) le-au recomandat tarilor emergente in ultimele zile 'sa-si faca ordine' in interior. Cele mai atacate monede sunt cele din tarile in care politica sau economia trezesc cele mai multe indoieli.

"Trebuie sa avem drept slogan +fara surprize+ in privinta politicilor monetare, iar bancile centrale din lume trebuie sa previna in mod rezonabil asupra deciziilor care ar putea produce volatilitate pe piete", a afirmat Joe Hockey, trezorierul australian.

Ministrii de finante din trei mari tari emergente - Brazilia, Mexic si Argentina - nu participa la aceasta reuniune, fiind retinuti de obligatii interne.

"Situatia economiilor emergente merita sa fie urmarita cu atentie, dar nu este o situatie de criza', a apreciat ministrul francez al economiei si finantelor, Pierre Moscovici. Fed actioneaza potrivit interesului tarii sale, dar nu putem considera 'egoism' atitudinea lui Janet Yellen, noua presedinta a bancii centrale americane, a spus el intr-o conferinta de presa. 'Am sentimentul ca atmosfera de aici va fi foarte constructiva", a adaugat el.

"Exista o intentie reala de a ajunge la rezultate concrete', aratase inainte si omologul sau australian. 'Toti ministrii si guvernatorii bancilor centrale cu care am vorbit inteleg ca, printr-o cooperare mai stransa, cu obiective realiste si un proces real pentru a le realiza putem avea rezultate in acest week-end, in pofida dificultatilor reprezentate de volatilitatea de pe pietele internationale", a spus Joe Hockey.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica monetara, #recomandari banci centrale, #tari emergente , #Australia