Turkmenistanul este dispus sa ofere gaz pentru Nabucco

Sambata, 11 Iulie 2009, ora 10:54
1255 citiri
Turkmenistanul este dispus sa ofere gaz pentru Nabucco

Turkmenistanul, cel mai mare producator de gaz din Asia Centrala, a anuntat vineri oficial ca este dispus sa asigure gaz pentru Nabucco, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"In prezent, Turkmenistanul are gaz in exces pentru comercializare. Suntem dispusi sa il trimitem in strainatate oricarui client. Ceea ce include Nabucco", a declarat presedintele turkmen Kurbanguli Berdimuhamedov la o reuniune guvernamentala, transmisa de televiziunea de stat.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana si va trece prin Turcia si sud-estul Europei.

Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

Luni, cele cinci tari de tranzit Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria vor semna un acord inguvernamental, eliminand unul dintre obstacolele din calea proiectului.

Principala problema care persista este aprovizionarea conductei cu gaz. 

#turkmenistan, #nabucco, #gaz, #livrari, #conducta, #gazoduct , #Asia