Taxa pe bonusuri ameninta suprematia Londrei

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 22:54
1379 citiri
Taxa pe bonusuri ameninta suprematia Londrei

La doar cateva zile dupa ce ministrul de Finante britanic, Alistair Darling, a anuntat ca va impune o taxa de 50 la suta pentru bonusurile oferite in banci, institutiile din cel mai mare centru financiar din Europa isi fac deja griji ca vor pierde pozitia de lider si, cu aceasta, si avantajele pe care le ofera.

Primele semne vin din partea bancii japoneze Nomura. Desi de abia si-a finalizat constructia noului sau sediu din Londra, o cladire impunatoare cu 11 etaje din otel si sticla, oficialii sai au cerut deja optiuni alternative pentru a justifica investitia masiva, dupa ce au aflat de planurile pentru "supertaxa".

Bancherii londonezi sunt furiosi, scrie Financial Times. Taxa, cea mai dura din intreg sistemul bancar mondial, nu va face altceva decat sa avantajeze alte centre financiare, precum New York, Hong Kong sau Elvetia, cred acestia.

Cum au ales ei sa lupte impotriva taxei? Cu amenintari. Mai exact, bancherii spun ca vor parasi Londra pentru a se stabili in orase mai permisive, unde isi vor putea primi, in continuare, bonusurile imense care au socat opinia publica, dar, despre care ei spun ca sunt vitale pentru mentinerea concurentei, unul din cele mai importante aspecte pentru o industrie de succes.

Dar sistemul bancar londonez nu se plange doar de taxe, ci si de noile reguli impuse de Uniunea Europeana pentru fondurile de investitii.

Insa, potrivit economistilor, problema nu este daca bancherii, traderii si managerii fondurilor vor pleca din oras, ci daca numarul lor va fi destul de mare incat sa afecteze piata in mod negativ, pe termen lung.

Piata financiara din Londra angajeaza peste un milion de persoane,
care se simt amenintate de noile reglementari, insa a fost construita pe baza unor avantaje concurentiale ce nu pot fi schimbate peste noapte.

In primul rand, Londra are o locatie strategica, fiind la mijlocul drumului intre Asia si New York, iar engleza este limba oficiala a afacerilor.

De asemenea, in Regatul Unit exista o cadru legislativ in domeniu foarte bine pus la punct, iar legea muncii este mai putin stricta decat in Europa continentala, fiind mai usor pentru companii sa disponibilizeze un numar mare de angajati in acelasi timp. Nu in ultimul rand, infrastructura sa este foarte dezvoltata, sprijinind anumite piete cheie.

Datorita acestor avantaje, jumatate din primele 100 de banci din lume sunt prezente in Marea Britanie, 67% din cele mai mari firme de management al activelor si 45% din cele mai mari companii de asigurari. In Londra, exista schimburi valutare in valoare de 1,680 de trilioane de dolari in fiecare zi, reprezentand 35% din suma globala. Tot aici se desfasoara 55% din ofertele publice initiale.

In ciuda severitatii crizei financiare, ultimele estimari ale economistilor londonezi arata ca piata financiara va creste semnificativ in urmatoarele trei decenii. Astfel, domeniul va crea peste 38% din locurile de munca.

Pana acum, doar categoriile mai mobile ale acestei industrii au plecat din Londra
, intr-un numar semnificativ, adica managerii de fonduri de investitii si oamenii de afaceri extrem de bogati. Acestia s-au orientat spre orasele care nu sunt sub supravegherea Uniunii Europene, precum Geneva, Zurich si alte cantoane elvetiene sau chiar in Asia.

Va continua exodul din Londra? Bancherii si unii analisti sustin ca o asemenea masura nepopulara, luata cu doar cateva luni inainte de alegeri (ce vor avea loc in iunie 2010), risca sa strice permanent reputatia metropolei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar, #bonusuri, #taxa, #londra , #Asia