Scumpirea petrolului schimba harta economica si geopolitica a lumii

Joi, 03 Ianuarie 2008, ora 22:44
3777 citiri
Scumpirea petrolului schimba harta economica si geopolitica a lumii

Indiferent de marimea sau valoarea tranzactiei care a avut loc pe 2 ianuarie la Bursa de Marfuri din New York, un lucru e cert: nivelul de 100 de dolari pe baril reprezinta o bariera psihologica importanta pentru piata petroliera.
Scumpirea a atras dupa sine o scadere a actiunilor pe pietele de capital din SUA, Europa si Asia, si o crestere a pretului la aur. Mai mult decat atat, analistii spun ca presiunile inflationiste cresc, intr-un moment in care multe banci centrale se gandesc sa reduca dobanzile de referinta pentru a stimula cresterea economica.

Scumpirea petrolului, de la 10 la 100 de dolari pe baril, in decursul ultimului deceniu, schimba practic harta bogatiei si influentei natiunilor si industriilor lumii, iar analistii estimeaza ca aceste schimbari nu vor face decat sa se accentueze, daca preturile vor continua pe un trend ascendent.

Petrolul tot mai scump forteaza deja schimbari majore in industria auto si cea aviatica, intensifica lupta impotriva poluarii si atrage atentia asupra necesitatii de a gasi noi surse de petrol sau combustibili alternativi.

Cele mai afectate sunt tarile sarace, in timp ce producatorii de energie din Orientul Mijlociu, Rusia si Venezuela se imbogatesc intr-un ritm ametitor. Reversul monedei este faptul ca SUA isi pierd influenta in multe parti ale lumii, scrie "Wall Street Journal".

Atingerea pragului de 100 de dolari pe barilul de petrol pune economia americana sub o presiune si mai mare, mai ales acum, cand criza creditelor ipotecare ameninta deja SUA cu o recesiune economica ce ar putea trage in jos si restul lumii.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/scumpirea-petrolului-schimba-harta-economica-si-geopolitica-a-lumii/336704 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.