Producatorii de masini din Statele Unite pierd teren in fata rivalilor asiatici

Joi, 04 Ianuarie 2007, ora 10:44
909 citiri

Cei trei mari producatori de masini din Statele Unite ale Americii continua sa piarda teren in fata rivalilor din Asia. Ford, General Motors si Chrysler au anuntat o scadere a numarului de masini vandute in 2006 de 8% pentru Ford, 8,7% pentru General Motors si respectiv 5% pentru Chrysler, informeaza BBC news.

In mod contrariu, ambii producatori de masini din Japonia, Toyota si Honda au inregistrat o crestere anuala de 12,9% si respectiv 3,5%.
Ridicarea pretului la petrol a determinat o crestere a cererii pentru masinile eficiente la consumul de combustibil.

Vanzarile pe luna decembrie la General Motors au scazut cu 13% , in timp ce Ford a declarat ca vanzarile de masini tip camion a scazut cu 14% in comparatie cu luna decembrie a aceluiasi an, devreme ce americanii s-au orientat catre vehicule tot mai eficiente si mai micute.

Companiile au motivat aceste rezultate prin cresterea pretului la combustibil si o slaba campanie de promovare pe piata pentru acest tip de masini.

Toyota, care deja a depasit Ford pe piata mondiala , se asteapta sa inlocuiasca General Motors din pozitia de producator lider de piata pentru anul 2007.

Expertii acestei industrii prognozeaza pentru piata globala a industriei de masini pe anul 2007, ca producatorul asiatic va depasi Ford.

Scaderea vanzarilor a determinat cei doi producatori americani, Ford si General Motors, sa se angajeze la o crestere a profitabilitatii pentru urmatoarea perioada.

General Motors intentioneaza sa renunte la 30,000 de angajati, sa inchida cateva uzine pana in 2008, in timp ce Ford va disponibiliza aproximativ 38,000 de salariati.

Toyota a anunta insa ca in planurile sale de viitor exista si intentia de a construi inca sase uzine de fabricatie in urmatorii ani.

Bloombiz