Pretul in crestere la petrol nu are fundamente economice

Marti, 09 Iunie 2009, ora 16:24
1040 citiri
Pretul in crestere la petrol nu are fundamente economice

Cresterea pretului petrolului cu peste 50%, de la inceputul acestui an, nu este sustinuta de fundamente economice, ci se datoreaza in mare parte intereselor jucatorilor globali din domeniu sau de pe piata de capital, care apasa diferite "butoane psihologice", sustin analistii de la X-Trade Brokers.

Un alt factor care a determinat scumpirea petrolului este deprecierea dolarului american, care a determinat investitorii sa-si orienteze fondurile catre alte pietei si sa investeasca in marfuri.

"Pretul petrolului a crescut fara a exista o cerere pe masura datorata productiei si consumului. Evolutia sa viitoare va arata cine este mai puternic- grupurile de interese mentionate anterior sau economiile reale, care nefiind inca pregatite sa absoarba acest pret il vor respinge", a spus Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, petrolul se vindea cu 69,83 dolari pe baril, pret cu 58% mai mare decat cel consemnat la inceputul acestui an, de 43,98 dolari/baril, cea mai mare rata de crestere inregistrandu-se incepand cu luna aprilie.

In tot acest timp, Europa, America si Asia au inregistrat scaderi economice importante, rate record ale somajului, scaderea consumului.

"Chiar daca unii dintre indicatorii din ultimele doua luni de zile sunt incurajatori in sensul ca pentru unele state ce-a fost mai greu a trecut, in general indicatorii raman in jumatatea negativa si nu arata cresteri economice care sa justifice aceasta escaladare a pretului petrolului, ci, eventual, o apreciere moderata a acestuia", a subliniat Victor Safta.

Mai mult, la nivel mondial, stocurile de petrol sunt in crestere, iar cererea in scadere.

Totodata, in luna mai, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a revizuit in scadere previziunile privind cererea mondiala de petrol in 2009 si a estimat cea mai mare coborare anuala din 1981, anticipand ca cererea de petrol va ajunge la 83,2 milioane de barili petrol/zi, cu 2,6 milioane barili mai putin decat anul trecut.

Pe de alta parte, conform previziunilor Departamentului American al Energiei, cererea mondiala de petrol va inregistra o crestere de doar 0,7 milioane barili petrol/ zi in 2010, pe seama relansarii economice globale.

Directorul X-Trade Brokers Romania a mai subliniat ideea ca, daca un jucator important in domeniu face estimari si anunta public faptul ca un anumit pret va creste, evident ii va determina pe investitori sa cumpere acea marfa sau valuta, ceea ce va stimula cresterea, astfel incat tendinta anuntata se va autoconsolida, iar piata va actiona exact in directia precizata.

"Pericolul apare insa din punctul in care economia reala nu sustine acel nivel de pret, iar exemple de astfel de "bule speculative" avem suficiente in istoria recenta, inclusiv in ceea ce priveste piata imobiliara si actuala criza", a mai spus Safta.

Totodata, potrivit casei de brokeraj, efectul deprecierii monedei americane asupra cresterii preturilor materiilor prime este o evolutie fireasca, deoarece marfurile sunt considerate de investitori drept un bun mijloc de plasare a fondurilor, in conditiile in care dolarul american - principala moneda de schimb din lume - isi pierde valoarea.

X-Trade Brokers este o casa de brokeraj poloneza, care s-a extins si in alte sase tari europene, printre care si Romania.

Societatea tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#consum, #economie, #petrol, #productie , #Asia