Kazahstanul, primele semne de intrare in recesiune

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 13:47
1121 citiri
Kazahstanul, primele semne de intrare in recesiune

Kazahstanul trebuie sa mareasca eforturile pentru sustinerea economiei, in contextul crizei financiare, a anuntat marti guvernul, dupa ce oficialii au admis pentru prima data ca economia da semne ca ar intra in recesiune, scrie Reuters.

Cea mai mare economie din Asia Centrala, ce se confrunta cu cea mai grava incetinire din ultimii 10 ani, a scazut cu 2% in primul trimestru, in termeni anuali.

In primul trimestru din 2008, economia crescuse cu 6%. Guvernul a negat pana acum ca economia s-ar confrunta cu recesiunea. In cadrul unei sedinte guvernamentale, ministrul economiei, Bakhyt Sultanov, a spus ca economia kazaha da semne ca ar intra in recesiune, dupa 10 ani de crestere exploziva.

"Rezultatele economice din primul trimestru au aratat ca dezvoltarea viitoare a economiei, care da semne de intrare in recesiune, va depinde de viteza eforturilor de injectare a sumelor puse deoparte de guvern", a spus ministrul economiei.

Guvernul a alocat 25 de miliarde dolari, sau un sfert din valoarea bunurilor si serviciilor produse in tara, pentru salvarea economiei.

Si in contextul in care criza globala continua sa afecteze statul, guvernul este ingrijorat din cauza aparitiei unor tensiuni sociale, in contextul in care companiile reduc productia.

Premierul Karim Masimov a cerut companiilor sa evite concedierile masive, in conditiile in care tara se adapteaza la scaderea cererii globale, ce ii afecteaza exporturile.

De asemenea, Ministerul Muncii estimeaza ca pana la 135.000 de persoane isi vor pierde locurile de munca in 2009, in conditiile in care populatia tarii se ridica la 16 milioane de persoane.

Economia kazaha a crescut cu 3,2% in 2008, dupa ce a inregistrat cresteri medii de 10% intre 2000 si 2007, in contextul cresterii pretului petrolului si metalelor, principalele produse de export ale tarii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#economie, #export, #recesiune, #servicii , #Asia