Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In Asia, mergem pe mana Chinei

In Asia, mergem pe mana Chinei
'China este unul din cei mai importanti parteneri ai Romaniei din Asia, atat in plan politic, cat si in cel economic si cultural, relatiile bilaterale romano-chineze bazandu-se pe o prietenie trainica ce a cunoscut, in mod constant, o evolutie ascendenta', a declarat vicepremierul Bogdan Pascu, in debutul intalnirii pe care a avut-o joi, la sediul Guvernului, cu delegatia chineza condusa de Liao Xiaoqi, ministrul adjunct al comertului din Republica Populara Chineza.Cu aceasta ocazie, cei doi demnitari s-au informat reciproc asupra situatiei economice din tarile pe care le reprezinta, subiectul principal de discutie vizand prioritatile cooperarii economice dintre cele doua tari, in noul context creat de statutul Romaniei, cel de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

'Integrarea tarii noastre in UE ofera noi oportunitati pentru dezvoltarea cooperarii bilaterale si pentru promovarea prezentei comunitatii de afaceri chineze in Romania, in conditii de concurenta si transparenta, astfel, instrumentelor bilaterale traditionale li se vor adauga si mecanismele complexe de cooperare UE-China, la care Romania va participa direct', a adaugat Bogdan Pascu.

Vicepremierul a sutinut si echilibrarea balantei schimburilor comerciale dintre cele doua tari prin dezvoltarea exporturilor romanesti pe piata chineza, in special a celor din domeniul utilajului minier si al industriei de aparare, precum si cel al exporturilor de echipamente din domeniul energiei nucleare. De asemenea, Bogdan Pascu a mai aratat delegatiei chineze si alte posibilitati de cooperare economica, precum modernizarea si repunerea in functiune a unor locomotive Diesel exportate de Romania in trecut in R. P. Chineza, omologarea de noi medicamente romanesti in China, in vederea exportului acestora.

Un alt punct al discutiei a vizat cooperarea dintre cele doua parti in domeniul IT, existand in acest sens posibilitatea deschiderii unei reprezentante comerciale a Romaniei la Shenzhen, precum si necesitatea participarii societatilor romanesti la realizarea unor obiective importante in China, in domeniul energetic, in cel al extractiei si prelucrarii petrolului si a gazelor naturale si in cel al infrastructurii, domenii unde Romania detine specialisti calificati si recunoscuti pentru competenta lor la nivel mondial.

Ministrul adjunct al comertului din Republica Populara Chineza, Liao Xiaoqi, a asigurat partea romana de sprijinul autoritatilor chineze in sensul dezvoltarii participarii firmelor romanesti pe piata chineza, afirmand: 'Am luat masuri pentru incurajarea importurilor din Romania, acordand un ajutor financiar tuturor firmelor importatoare de produse din tara dumneavoastra'.

In Romania au fost infiintate 8447 de societati mixte romano - chineze, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de 207.893,3 mii USD, plasand R. P. Chineza pe locul 17 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania. Bogdan Pascu este si membru al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Populara Chineza.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 799 ori