Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FINANCIAL TIMES: Angajatorii reduc suplimentarea personalului

FINANCIAL TIMES: Angajatorii reduc suplimentarea personalului

In multe din cele mai mari economii ale lumii, angajatorii "fac un pas inapoi in privinta angajarilor", reflectand preocuparile referitoare la posibilitatea unei extinderi a crizei pietelor financiare asupra altor sectoare, conform unui studiu realizat asupra a peste 55.000 de angajatori.

Studiul, realizat in 32 de tari de una din cele mai mari companii de recrutare din lume, Manpower, conchide ca perspectiva locurilor de munca din SUA, unul din principalele motoare ale economiei globale, este cea mai slaba din ultimii patru ani.

Perspective mai slabe privind joburile se inregistreaza si in Germania, Italia si Spania, iar in Marea Britanie exista cea mai proasta perspectiva din ultimii 14 ani, intentiile de angajare fiind mai mici de jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Tarile care raporteaza cele mai prielnice intentii de angajare sunt Singapore, Hong Kong, India, Romania, Polonia si Argentina. China prezinta cea mai slaba perspectiva de angajare dintre tarile din Asia-Pacific.

Studiul a comparat numarul de angajatori care se asteptau la o crestere a angajarilor in al doilea trimestru al anului curent, cu al celor care urmau a-si reduce personalul. Desi toate tarile au raportat o balanta pozitiva, multi angajatori, in special din tarile dezvoltate, "au indicat ca vor coopta mai putini angajati suplimentari in trimestrul care urmeaza".

Jeffrey A. Joerres, presedintele si directorul executiv al Manpower, a spus: "S-a produs o schimbare clara a intentiilor angajatorilor, in studiul din acest trimestru, angajatorii din multe tari, inclusiv SUA, reducandu-si planurile de atragere de personal suplimentar in masura mai mare decat am constatat in anii precedenti.

Schimbarea importanta nu priveste reducerile de forta de munca, cum ne-am astepta intr-o perioada de recesiune, ci mai degraba o sporire a procentajului de angajatori care planifica sistarea angajarilor. Este categoric o abordare 'sa asteptam sa vedem ce se intampla', pe masura ce ei evalueaza incotro se indreapta economiile lor."

Angajatorii din SUA au renuntat la 63.000 de joburi anul trecut, cel mai mare numar din ultimii cinci ani, potrivit Departamentului american al muncii.

Potrivit Manpower, activitatea de angajare din SUA, dupa ajustarile sezoniere, ar urma sa se mentina stabila sau sa scada in toate sectoarele industriale cu o exceptie: a transportului si utilitatilor publice. Raportul pune declinul pe seama "pantei descendente imobiliare, problemelor privind creditele ipotecare si a pretului mare al energiei", constructiile suferind "cel mai abrupt declin in increderea privind angajarile".

Raspunsurile angajatorilor din regiunea Asia-Pacific au fost mai impartite. Cele mai solide intentii de angajare se inregistreaza in Singapore. Angajatorii indieni au prezentat pentru al 12-lea trimestru consecutiv intentii pozitive de angajare in toate sectoarele industriale. Perspectivele locurilor de munca sunt solide si in Australia.

Angajatorii chinezi au raportat o usoara scadere a intentiilor de creare de noi locuri de munca, dar Beijingul a continuat "sa-si mentina o perspectiva optimista, antrenata in principal de apropiatele Jocuri Olimpice din august".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1167 ori