BM: Asia ar putea avea probleme daca exporturile nu vor incepe sa creasca

Vineri, 06 Martie 2009, ora 13:52
1170 citiri
BM: Asia ar putea avea probleme daca exporturile nu vor incepe sa creasca

Statele industrializate asiatice s-ar putea confrunta cu o revenire a problemelor intampinate in timpul crizei financiare din 1997-1998, in cazul in care cererea de exporturi din partea Europei si Statelor Unite nu se imbunatateste, adeclarat un economist al Bancii Mondiale, scrie Reuters.

Majoritatea economiilor asiatice au intrat in criza globala cauzata de evolutia negativa a pietei imobiliare din Statele Unite cu rezerve valutare si surplusuri de cont curent. Astfel, multi economisti au crezut ca acest continent ar putea scapa destul de usor de criza. Dar recesiunea a fost mai severa decat se asteptau, iar exporturile au scazut in ultimele sase luni, in contextul in care Japonia, China, Taiwan si Coreea de Sud au raportat scaderi masive.

Exporturile reprezinta aproximativ o treime din produsul intern brut al Asiei si se bazeaza puternic pe cererea din partea Europei si Statelor Unite, afectate puternic de criza. Economistul Andrew Burns a precizat astazi ca scaderea comertului a fost mai accentuata in Asia de Est. "In cele din urma, raspunsul este cum reactioneaza comertul in urmatoarele luni. Daca va continua sa se comprime, vom avea in fata timpuri dificile pentru statele din regiune, mai ales unele dintre cele mai industrializate", a spus acesta.

#banca, #criza, #exporturi, #financiara, #mondiala, #recesiune , #Asia