BM a acordat in anul fiscal 2010 credite record de 14,8 miliarde dolari in Europa si Asia Centrala

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 09:14
1249 citiri
BM a acordat in anul fiscal 2010 credite record de 14,8 miliarde dolari in Europa si Asia Centrala

Grupul Banca Mondiala (BM) a acordat in anul fiscal 2010, incheiat in iunie, imprumuturi cu valoarea record de 14,8 miliarde de dolari in Europa si Asia Centrala, contribuind astfel la combaterea crizei economice globale intr-o perioada in care regiunea a fost cel mai grav afectata la nivel mondial, precizeaza Mediafax.

"Tarile din Europa emergenta si Asia au fost lovite cel mai tare de criza economica si vor fi probabil printre cele care isi vor relua cel mai lent cresterea. Activitatea economica, care a ajuns la un avans de 7% in 2007, s-a prabusit cu 5% anul trecut. Recuperarea post-criza va fi lenta si va ajunge la doar 3% in 2010, in timp ce pentru 2011-2012 perspectivele sunt doar usor mai bune", a afirmat Philippe Le Houerou, vicepresedinte al BM pentru Europa si asia Centrala, potrivit unui comunicat al institutiei.

In anul fiscal 2009 BM a acordat finantari de 12,5 miliarde de dolari.

Statele care au imprumutat cel mai mult in 2010 au fost Turcia (2,9 miliarde de dolari), Ungaria (1,4 miliarde de dolari), Polonia (1,3 miliarde de dolari) si Kazahstan (1,1 miliarde de dolari). Diversitatea crescuta din regiune a determinat evolutii economice diferite in contextul crizei, se arata in comunicat.

Aproximativ jumatate din cele 30 de tari incluse de BM in regiunea Europa si Asia Centrala s-au confruntat cu scaderi economice in 2009, insa evolutia PIB a variat de la contractii de pana la 18% (in Letonia) la cresteri de 9,3% (in Azerbaidjan).

Grupul BM include Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (International Bank for Reconstruction and Development - IBRD), care ofera finantare, produse de administrare a riscului si alte servicii financiare, Asociatia pentru Dezvolatre Internationala (International Development Association - IDA), furnizor de finantari fara dobanda si granturi pentru statele sarace, Corporatia Financiara Internationala (International Finance Corporation - IFC), care face investitii de capital si acorda credite in sectorul privat din tarile in curs de dezvoltare, respectiv agentia BM pentru asigurarea riscului politic (Multilateral Investment Guarantee Investment Agency - MIGA).

 

#bm finantare tari recuperare criza , #Asia