Americanii vor sa instaleze rachete in Coreea de Sud. China si Rusia sunt alarmate

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 11:00
4959 citiri
Americanii vor sa instaleze rachete in Coreea de Sud. China si Rusia sunt alarmate
Foto: Wikimedia

Negocierile dintre Washington si Seul privind instalarea sistemului defensiv de rachete THAAD in Coreea de Sud starnesc reactii dure din partea Moscovei si Beijingului.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a iesit la rampa pentru a anunta ca, impreuna cu partenerii chinezi, privesc intentiile Statelor Unite drept un act provocator care ar putea destabiliza securitatea in Asia de Nord-Est, informeaza IB Times.

O problema nucleara

Washingtonul a inceput negocierile cu oficialii sud-coreeni privind instalarea sistemului de rachete THAAD cu scopul declarat de a contracara miscarile tot mai agresive ale Coreei de Nord.

In schimb, Beijingul se teme ca radarele sistemului ar putea inregistra miscarile militare de pe teritoriul Chinei.

"Impreuna cu prietenii nostri chinezi, am realizat ca un astfel de eveniment pericliteaza securitatea tarilor noastre si ameninta stabilitatea strategica in regiunea Asiei de Nord-Est", a anuntat Lavrov, citat de agentia chineza Xinhua.

Oficialul rus a declarat ca atat Moscova, cat si Beijingul respecta dreptul Coreei de Nord de a folosi energia nucleara in scopuri pasnice, dar nu si ambitiile militare ale liderului comunist de la Phenian, Kim Jong-un.

O negociere a "problemei nucleare din Coreea de Nord" intre cele 6 mari puteri nucleare ale lumii este singura solutie pentru rezolvarea acestei chhestiuni, sustine Lavrov.

Chestiune spinoasa

Rusia si China sunt printre putinii aliati ai regimului de la Phenian, dar pana si oficialii de la Moscova si Beijing au cerut luna trecuta Coreei de Nord sa redeschida discutiile internationale despre programul sau nuclear si sa se supuna rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU care interzice acestei tari efectuarea de teste cu rachete nucleare.

De la inceputul acestui an, regimul nord-coreean a efectuat mai multe teste cu rachete nucleare si a amenintat ca pregateste un atac impotriva Statelor Unite si aliatilor acestora din zona.

Comandantul suprem al fortelor defensive aeriene ale SUA, lt-gen. David Mann a explicat ca instalarea sistemului de rachete THAAD in peninsula coreeana ar reprezenta o crestere considerabila a capacitatii de aparare a Coreei de Sud, dar ca un astfel de gest nu ar trebui interpretat ca o amenintare la adresa Chinei.

Pentru oficialii de la Seul, chestiunea este una spinoasa fiind nevoiti sa aleaga intre cresterea capacitatii de aparare a tarii si bani, China reprezentand cel mai important partener comercial al Coreei de Sud.

#rachete THAAD Coreea de Sud, #securitate Asia, #alianta Moscova Beijing , #Asia