Scump, dom'le, scump! Sauditii au ajuns sa negocieze la sange pretul armelor din SUA

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 18:22
4535 citiri
Scump, dom'le, scump! Sauditii au ajuns sa negocieze la sange pretul armelor din SUA
Foto: Wikimedia

Guvernul de la Riad a respins oferta de 4 miliarde de dolari facuta de reprezentantii Washingtonului si ai companiei Lockheed Martin pentru cel mai nou model de fregata construita de firma din Statele Unite si alte arme moderne.

Este o situatie inedita pentru ambele parti aflate la masa negocierilor, Arabia Saudita fiind un client fidel al producatorilor de armament din SUA. Criza financiara declansata de scaderea pretului petrolului ii face pe liderii de la Riad, in premiera, ceva mai cumpatati, remarca International Business Times.

Prea scump, prea tarziu

Departamentul Apararii din SUA si oficialii de la Riad au convenit asupra acestei livrari inca din toamna anului trecut, dar acum sauditii se arata nemultumiti de pretul prea ridicat al navelor si de termenul de livrare de 7 ani.

Conform intelegerii initiale, Arabia Saudita ar fi trebuit sa primeasca patru fregate din clasa Littoral si sase corvete, alaturi de un numar nespecificat de elicoptere Sikorsky MH-60R.

Anul acesta insa, este primul in care guvernul saudit se vede nevoit sa impuna politici de austeritate, ca urmare a prabusirii pretului petrolului pe pietele internationale.

S-a golit pusculita

Din iunie 2014 si pana in prezent, pretul petrolului a pierdut 70 de procente, tranzactionandu-se acum la 30 de dolari/baril.

Conform unui raport OPEC, veniturile Riadului sunt generate in proportie de 80% de catre exportul de petrol, acesta reprezentand 90% din totalul exporturilor din regat.

Pe de alta parte, Departamentul Apararii din Statele Unite spera ca afacerea cu sauditii sa-i ajute la acoperirea cheltuielilor generate de propriile planuri de a achizitiona 52 de noi nave de razboi de la Lockheed Martin.

Intre timp, bugetul american de Aparare a fost redus i permite Marinei SUA sa comande doar 40 de fregate moderne.

Americanii asteapta in continuare o contraoferta din partea autoritatilor saudite.

Navele americane urmau sa intre in componenta Flotei de Est a regatului saudit, care opereaza in Golful Persic.

Flota de Vest, cantonata in Marea Rosie, este compusa din nave de razboi construite in Franta.

#comert arme Arabia Saudita, #buget Aparare SUA, #program austeritate Riad, #fregate Lockheed Martin , #Arabia