Pile, cunostinte si relatii: Cum este sufocata economia de capitalismul de cumetrie

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 16:10
2228 citiri
Pile, cunostinte si relatii: Cum este sufocata economia de capitalismul de cumetrie

Un recent studiu al Bancii Mondiale pune sub lupa evolutia economiilor din tarile arabe recent intrate intr-un proces de democratizare. Transferul de putere s-a realizat, in multe cazuri, odata cu unul al averii fostilor dictatori inlaturati de valul revolutionar al "Primaverii arabe", iar beneficiarii directi au fost oamenii de afaceri din cercul apropiat al noilor lideri de la Cairo sau Tunis.

Dupa revolutia din Tunisia, 214 afaceri si bunuri in valoare de 13 miliarde de dolari, printre care 550 de proprietati si 48 de ambarcatiuni de lux, au fost confiscate din mainile rudelor si apropiatilor fostului presedinte Zine el-Abidine Ben Ali. In Egipt, numarul afacerilor legate de persoana lui Hosni Mubarak a fost de 469, multe dintre acestea fiind sechestrate de catre stat, se arata intr-un reportaj al revistei The Economist.

O noua camarila

Folosind datele ulterioare schimbarilor politice survenite in Orientul Apropiat, economistii mondiali au trasat un grafic al efectelor negative rezultate din aplicarea unui capitalism de cumetrie de catre noii lideri ai natiunilor care au trecut prin focul "Primaverii arabe". In randul firmelor medii si mari din Egipt, cele conectate direct la sfera politica de la Cairo au obtinut 60% din profitul inregistrat in 2010. Doar 11% din profit a ajuns insa in mainile intreprinzatorilor privati.

Protectionismul aplicat in cazul firmelor cu legaturi in sfera politicului este deja o regula a pietei in Egipt, 71 % dintre aceste companii operand sub umbrela unor scutiri de taxe vamale sau impozite. Din randul firmelor fara "pedigree" de partid, doar 4% beneficiaza de acelasi tratament preferential. Subventia energiei reprezinta cel mai des folosita metoda de ajutorare a firmelor din cercul puterii. 45% dintre firmele protejate de actuala putere egipteana sunt mari consumatoare de energie fata de procentul de 8% din totalul firmelor egiptene.

Fara concurenta

In Tunisia, imperiul economic al lui Ben Ali a fost constituit pe sectorul telecomunicatiilor si de transport aerian, in care concurenta a fost aproape eliminata total prin reglementari draconice impuse noilor veniti in piata. In 2010, aceste companii au inregistrat o rata de profit de 21% din totalul economiei tunisiene, procentul traducandu-se prin doar 3% din valoarea inregistrata in sectorul privat. Nici pentru muncitori nu este o mare bucurie, in conditiile in care firmele fostului dictator inglobeaza doar 1% din forta de munca a tarii. Profitul acestora a fost inregistrat ca urmare a aplicarii unor masuri protectioniste, intr-o piata libera rezultatele financiare fiind, cu siguranta, mult diminuate.

Vechile obiceiuri persista

Mubarak si Ben Ali au picat in fata revoltei maselor tocmai pentru acapararea unor sectoare economice in interes propriu sau de partid, dar lectia nu pare sa fi fost insusita de noii lideri din lumea araba. Studiul Bancii Mondiale releva tocmai tendinta de a reveni la vechile obiceiuri, iar anumite aspecte de organizare statala intaresc aceasta opinie. In principiu, cei doi dictatori arabi au picat, dar nu acelasi lucru se poate spune despre oamenii din randul doi al puterii. Acestia persista inca in pozitii cheie, tinand in frau dezvoltarea pietei libere, iar in cazul Egiptului, pastrand si un control direct asupra fortelor armate fidele lor.

#economie lumea araba, #capitalism de cumetrie, #evolutie economica Egipt , #Arabia