Ofensiva musulmana: Coalitie de 34 de state impotriva ISIL

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 15:57
4083 citiri
Ofensiva musulmana: Coalitie de 34 de state impotriva ISIL
Foto: Wikimedia

34 de state preponderent musulmane, cu Arabia Saudita in frunte, au semnat pactul de creare a unei coalitii militare impotriva miscarilor teroriste, vizand in special gruparea jihadista Statul Islamic (ISIL/Daesh).

Centrul de operatiuni al coalitiei antiteroriste din lumea musulmana a fost stabilit la Riad, capital regatului saudit, iar membrii acesteia s-au angajat sa "combata terorismul si sa salveze pacea si securitatea internationala", anunta ziarul The Independent.

Fara Iran

Coalitia este formata din Arabia Saudita, Bahrain, Bangladesh, Benin, Ciad, Insulele Comore, Djibuti, Egipt, Gabon, Guineea, Coasta de Fildes, Iordania, Kuweit, Liban, Libia, Malaezia, Maldive, Mali, Mauritania, Maroc, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestina, Qatar, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan si Togo.

"Este datoria noastra sa protejam natiunile islamice de raul reprezentat de gruparile teroriste indiferent de numele si secta lor, care nu raspandesc decat coruptie si moarte in incercarea de a-i infricosa pe nevinovati", au declarat liderii statelor membre.

Din coalitia denumita Alianta Islamica se face simtita lipsa Iranului, oficialii siiti de la Teheran nefiind invitati sa se alature grupului de state conduse de lideri suniti.

In schimb, un alt membru-surpriza era sa se alature aliantei. Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a recunoscut ca se simte tentat sa semneze pactul de aderare la Alianta Islamica, in conditiile in care 1.000 de cetateni azeri au fost recrutati pana in prezent de teroristii ISIL.

Ministrul Apararii din Arabia Saudita, printul mostenitor Mohammed bin Salman, a declarat ca Alianta se va opune oricarei amenintari teroriste care va aparea in Orientul Mijlociu, Africa si Asiea, nu doar Statului Islamic.

Interventie terestra

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a declarat presei britanice ca se intrevede chiar posibilitatea unei interventii terestre in Siria din partea Aliantei Islamice.

"Sunt discutii intre unele tari care fac parte acum din alianta, Emiratele Arabe, Qatar, Bahrain si Arabia Saudita, privind trimiterea trupelor speciale in Siria. Nu este luata inca o decizie in acest sens, discutiile sunt inca in derulare", a explicat oficialul de la Riad.

Seriozitatea demersului a fost pusa serios la incercare de reactia ministrului de Externe pakistanez, Aizaz Chaudhry, care a declarat ca nu are idee despre includerea tarii sale in Alianta Islamice si a cerut ambasadorului de la Riad sa clarifice aceasta problema.

Din punctul de vedere al coalitiei occidentale conduse de Statele Unite, formarea Aliantei Islamice era un lucru necesar, Washingtonul anuntand ca nu va interveni cu trupe terestre in razboiul impotriva Statului Islamic, rolul acesta urmand sa fie asumat de aliatii arabi din regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alianta islamica impotriva ISIL, #Statul Islamic, #razboi Siria, #interventie terestra Siria , #Arabia