Occidentul atras in capcana? Niels Schnecker: Revolutiile arabe sunt regizate de Al Qaeda

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:08
8033 citiri
Occidentul atras in capcana? Niels Schnecker: Revolutiile arabe sunt regizate de Al Qaeda

Evenimentele din lumea araba, vazute prin lupa occidentala, stau sub semnul istoric al libertatii. Insa aceasta idee a eliberarii popoarelor arabe de sub dictaturile din zona este o plasa, afirma cu convingere omul de afaceri Niels Schnecker. Potrivit acestuia, momentul este unul regizat si executat "cu foarte multa exactitate de Al Qaeda" si considera ca rezultatul intregii operatiuni va fi intarirea fundamentalismului arab, acoperita initial de o administratie democratica.

Cu ce alt moment din istorie putem compara ceea ce se intampla acum in lumea araba: Egipt, Libia?

N-am sa intru in cursa lui Putin si n-am sa spun cruciadele.

Nu cred ca se compara cu niciun moment din istorie.

Este un moment unic in istorie care a fost regizat si este executat cu foarte multa exactitate de Al Qaeda.

Dupa parerea mea, aceasta idee a eliberarii popoarelor arabe de sub unii dictatori este o plasa.

Al Qaeda este singura organizatie din lume care ar putea sa regizeze cu atata exactitate niste "revolutii" care sa aiba loc intr-o succesiune aproape perfecta: Tunisia, Egipt, Libia, Yemen, Bahrain.

Aceasta operatiune nu are nimic la baza decat intarirea fundamentalismului arab, sub masca unei eliberari de dictatura, care initial va fi acoperita de o administratie democratica, dar se va transforma foarte repede intr-un fundamentalism arab.

Pare un moment cu mai multa tensiune si incarcatura inclusiv decat momentul in care Estul Europei a scapat de comunism…

Nu as face aceasta comparatie pentru ca acolo vorbeam de schimbarea unui sistem.

A fost caderea Cortinei de Fier, a fost schimbarea socialismului ca forma politico-economica intr-un lant intreg de state.

Aici nu vorbim de acest lucru. Aici orchestrarea este mult mai fina.

Daca va uitati la ceea ce se intampla in Egipt, nu trebuie sa uitam ca unul din jucatorii importanti la masa discutiilor este fratia musulmana, care este sustinuta de Al Qaeda.

In Tunisia, unul din jucatorii principali este o organizatie sustinuta de Al Qaeda.

Aici vorbim de o orchestrare a unui inel arab in jurul Mediteranei care va crea o putere islamica.

Nu spun ca e ceva rau. Spun numai ca daca este un lucru facut dupa modelul si asemanarea organizatiei Al Qaeda, atunci avem o problema.

Ce anume credeti ca vor tarile care au initiat actiuni in Libia?

Dupa parerea mea este o plasa.

Interventia  a avut loc pe fondul unei dorinte mari a Frantei de a se afirma.

Suntem in plina campanie electorala.

Pe de alta parte, exista dorinta Italiei de a-si apara importurile de petrol si de gaze.

Conducta de gaze ajunge in Sicilia din Libia, sa nu uitam ca cele 1,2 miliarde de barili/zi pe care ii arunca Libia in piata de petrol europeana nu sunt atat de importanti.

Ei reprezinta 2% din totalul exporturilor de petrol, dar reprezinta foarte mult din punct de vedere al costurilor pentru ca, fiind un petrol dulce, foarte putin sulfurat este folosit in amestecul cu celelalte titeiuri pentru a putea sa scada preturile de rafinare si pentru a putea obtine produsele de combustibili ecologici pe care rafinariile trebuie sa ii produca in ziua de astazi.

Ca atare, Italia are un interes major.

Sigur ca la asta se adauga rezolutia ONU pentru protejarea populatiei libiene care era macelarita de propriul conducator.

Interesant este ca in ceea ce priveste SUA si Anglia apare dragul de a apara un popor atunci cand este vorba de o tara bogata in petrol si mai putin de o tara saraca cum ar fi Eritreea.

Nu le-am vazut ducandu-se  acolo sau facand foarte mult rezolutii cu privire la acea tara.

In orice razboi exista o cauzalitate economica.

Nu cred ca de data aceasta petrolul a fost prima grija pentru care a inceput acest conflict ci mai degraba a fost o combinatie intre necesitatea politica a lui Sarkozy de afirmare, rezolutia ONU si petrolul.

Ce schimbari in alte regiuni ale lumii poate genera ceea ce se intampla acum?

Discutam aici de o schimbare a hartii lumii in general.

Daca intr-adevar se creeaza natiuni unite prin marea putere islamica din Golful Persic si pana in nordul Africii, va trebui ca lumea sa aiba o cu totul alta viziune fata de aceasta zona.

Vom avea o cu totul alta paradigma cu privire la energie si fata de modul de interactionare intre popoare.

Sa nu uitam ca Germania in momentul de fata are o populatie musulmana destul de mare si in crestere, Franta de asemenea.

Care sunt urmatoarele tari care ar putea trece prin astfel de schimbari si in ce orizont de timp?

Vom vedea Yemenul si in mod cert Arabia Saudita.

Am vazut ca regele a dat un decret prin care a dat bani beduinilor pentru a-i potoli.

Parerea mea este ca tactica asta merge o data, de doua ori, dar nu o sa mearga foarte mult.

O sa vedem Siria intrata in acest tablou. De asemenea, "jocul" inceput acum un an si jumatate in Iran nu s-a terminat.

Sudanul este o tara cu foarte multe probleme, care cu siguranta va fi afectata de aceste schimbari si cred ca totul se va termina in Liban.

Libanul a fost prima intrare a fundamentalismului arab in tarile care nu erau afectate, prin castigul pe care l-a avut Hezbala in aceasta tara.

Vor cu adevarat schimbarea aceste popoare? Cat a contribuit criza economica la starea de acum?

Probabil ca a avut si criza economica ceva de-a face cu aceste lucruri, insa nu cred ca aceste popoare au suferit mai mult in aceasta criza economica.

Pe fondul crizei economice organizatia Al Qaeda a reusit sa se intareasca.

Statele care pana acum tineau Al Qaeda ocupata cu alte lucruri au fost nevoite sa se concentreze asupra crizei economice si mai putin sa isi petreaca timpul combatand expansiunea Al Qaeda.

Popoarele din aceste tari au adunat o nemultumire pentru ca, la fel ca si in tarile comuniste a existat o atmosfera dictatoriala.

Care este obiectivul pe termen scurt si mediu in aceste tari arabe care cunosc revolte populare?

Pe termen scurt obiectivulul lor va fi acela de alegeri "libere" pentru ca va fi de fapt doar o masca sub care va creste puterea fundamentalismului islamic.

Modelul pe care il vor urma initial va fi unul cvasi-vestic, numai ca modelele vestice si-au demonstrat impotenta in tari islamice.

Nu cred ca este modelul cel mai bun.

Tocmai faptul ca pe termen scurt se va incerca introducerea acestui sistem al democratiei vestice va intari si va da din nou apa la moara fundamentalismului islamic care va avea un spor mai mare.

#al qaeda, #armata americana, #criza economica, #fundamentalism arab, #gaddafi, #interventie libia, #luma araba, #niels schnecker, #razboi libia, #revolutie, #revolutii arabe , #Arabia