Guvernul din Dubai isi declina orice responsabilitate a datoriilor companiei Dubai World

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 10:19
1409 citiri
Guvernul din Dubai isi declina orice responsabilitate a datoriilor companiei Dubai World

Guvernul din Dubai si-a declinat, luni, orice responsabilitate pentru datoriile Dubai World, dand astfel o lovitura creditorilor care sperau ca emiratul va garanta obligatiile financiare ale conglomeratului de stat, transmite Reuters.

"Creditorii trebuie sa isi asume responsabilitatea deciziilor de a imprumuta companiile. Ei cred ca Dubai World face parte din guvern, ceea ce este incorect", a declarat Abdulrahman al-Saleh, director general la departamentul pentru finante din Dubai, transmite Mediafax.

Bursa din Emiratele Arabe Unite (EAU) a scazut puternic, luni, investitorii asteptand clarificari privind solicitarea Dubaiului de amanare cu sase luni a platii datoriilor Dubai World si ale subsidiarei acesteia, Nakheel, dezvoltatorul insulelor sub forma de palmier din emirat.

Saleh a facut aceste remarci intr-un interviu acordat Dubai TV, dupa inchiderea bursei din EAU.

"Au confirmat ca va avea loc o restructurare si fac tot ce pot pentru a diferentia guvernul de companii. Anuntul nu rezolva faptul ca un eveniment major se afla in desfasurare si nu raspunde asteptarilor oamenilor ", a spus Mohieddine Kronfol, director general la compania Algebra Capital.

Banca centrala din Emiratele Arabe Unite a anuntat ca va contribui cu un ajutor financiar, ceea ce a ajutat la calmarea pietelor.

Ajutorul de la Abu Dhabi va presupune eliminarea partilor neviabile financiar din companiile de stat din Dubai, aflate la baza datoriei de 80 de miliarde de dolari a emiratului, potrivit analistului UBS Dubai Saud Masud.

Dubai World, care in august avea datorii de 59 miliarde dolari, a socat saptamana trecuta pietele cu solicitarea unui moratoriu de sase luni la plata obligatiilor financiare, pentru a-si restructura activitatile, impreuna cu dezvoltatorul imobiliar Nakheel.

Acordul va afecta datorii de circa 5,7 miliarde dolari cu maturitate pana la sfarsitul lunii mai 2010.

Nakheel a cerut, luni, suspendarea tranzactiilor cu trei tipuri de obligatiuni islamice, la bursa Nasdaq Dubai, pana cand compania va putea sa informeze piata corect. Potrivit Bloomberg, Nakheel are datorii de 3,52 miliarde de dolari scadente pe 14 decembrie, sub forma unor obligatiuni sukuk.

Saleh a aratat luni in mod clar ca, desi guvernul detine Dubai World, conglomeratul a operat de mult timp ca entitate independenta si nu a beneficiat niciodata de garantii de stat.

"Acordurile si imprumuturile s-au bazat pe proiecte si nu pe garantii guvernamentale", a spus Saleh.

El a refuzat sa comenteze daca emiratul va rascumpara obligatiuni emise de Nakheel.

Presedintele Dubai World, Sultan Ahmed Bin Sulayem, a refuzat la randul sau sa comenteze, iar alti oficiali ai companiei nu au putut fi contactati.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#datorii, #dubai, #guvern , #Arabia