Geithner face apel la monarhiile din Golf sa investeasca mai mult in SUA

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 12:51
1267 citiri
Geithner face apel la monarhiile din Golf sa investeasca mai mult in SUA

Secretarul american al trezoreriei, Timothy Geithner, a facut apel la monarhiile petroliere din Golful Persic sa investeasca mai mult in Statele Unite ale Americii, salutand si eforturile acestora de a contribui la revenirea economica globala, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Geithner, aflat in Arabia Saudita cu ocazia unui turneu regional, a facut referire initial la investitiile arabe in SUA, subliniind ca problemele de securitate care au blocat in 2006 o tranzactie a companiei Dubai Ports World (DPWorld) din Emiratele Arabe Unite, privind administrarea a sase porturi americane, au fost rezolvate.

"De la controversa cauzata de contractul DPWorld la inceputul anului 2006, guvernul american a aplicat o serie de reforme menite a intari securitatea nationala si a oferi investitorilor o mai mare transparenta si vizibilitate", a declarat acesta.

Secretarul american al trezoreriei incerca astfel sa incurajeze investitorii din Golf, dupa episodul in care DPWorld a fost nevoit sa renunte la administrarea celor sase porturi americane din cauza ca Congresul SUA s-a opus operatiunii, pe motive de securitate.

De la aceasta afacere, investitiile directe ale monarhiilor din Golf in SUA au atins nivelul de 25 miliarde dolari, printre care si achizitia companiei GE Plastics de catre gigantul saudit Sabic, pentru suma de 11 miliarde dolari, a reamintit Geithner.

Geithner, asteptat miercuri in Emiratele Arabe, care impreuna cu Arabia Saudita sunt unul dintre principalii clienti pentru titluri de stat americane, a subliniat necesitatea continuarii investitiilor pentru a sustine eforturile de revenire economica globala.

Evocand politica administratiei americane in fata crizei economice, Geithner a subliniat ca interventia masiva a guvernului in economie este "temporara", si ca masurile luate "vor fi reconsiderate odata cu incheierea definitiva a crizei".

Economistii din regiune au declarat ca liderii sauditi si din Emirate asteapta asigurari de la Geithner privind revenirea economica a Statelor Unite ale Americii.

Vizita subliniaza importanta Arabiei Saudite, principala putere petroliera mondiala, ale carei active straine sunt cifrate la aproximativ 400 miliarde dolari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#investitori, # SUA, # active , #Arabia