Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI are nevoie de bani: De unde ar putea veni?

FMI are nevoie de bani: De unde ar putea veni?


Marile economii emergente, precum China, India sau Arabia Suadita, nu vor ajuta Vestul aflat in criza financiara daca nu primesc mai multa influenta in deciziile asupra economiei globale, a declarat printul saudit Turki al-Faisal.

"Criza financiara si recesiunea severa au aparut in Vest, s-au dezvoltat in Vest, dar au lovit puternic in intreaga lume", a spus printul Turki, fost sef al serviciilor secrete saudite, intr-un discurs la o conferinta de afaceri la Riad. Turki este, de asemenea, fost ambasador al Arabiei Saudite in SUA si Marea Britanie.

Aceasta evolutie demonstreaza necesitatea de a acorda economiilor emergente o mai ampla reprezentare si mai multa autoritate in organisme globale, precum G20, un forum al marilor tari industrializate, si Consiliul de Stabilitate Financiara, care discuta reglementarea bancilor si pietelor financiare.

Pana in prezent, organizatii precum Consiliul de Stabilitate Financiara "nu au luat in considerare aceste realitati" , in timp ce G20 face progrese reduse in coordonarea politicii economice la nivel global, spus el.

Lipsa de influenta a marile economii emergente in organizatiile internationale reduce disponibilitatea acestora de a contribui cu bani la lupta impotriva crizei globale, a avertizat printul.

Fondul Monetar International cauta modalitati de a-si creste de peste doua ori resursele de care dispune in acet moment, prin atragerea a 600 de miliarde de dolari, pentru a ajuta tarile sa depaseasca efectele crizei datoriilor din zona euro.

"Putem fi siguri ca marile tari in dezvoltare nu vor fi de acord sa asigure fonduri suplimentare fara un cuvant mai greu de spus la FMI, iar asta se aplica tuturor organizatiilor de guvernanta economica", a spus printul Turki.

Printul Turki a criticat guvernele occidentale pentru indatorarea excesiva

Printul, presedinte al Centrului de Cercetare si Studii Islamice Regele Faisal, este considerat un personaj influent chiar daca nu mai detine functii in administratie, iar aceasta pozitie i-ar permite sa vorbeasca mai deschis in public decat actualii oficiali sauditi.

Printul Turki a criticat guvernele occidentale pentru indatorarea excesiva in ultimele sase decenii si pentru ca au permis sistemului financiar sa scape de sub control, adaugand ca SUA si UE vor continua sa se lupte cu problema datoriilor inca 5-10 ani.

O mare parte a crticilor acestuia amintesc de comentarii similare ale unor oficiali din China, alta mare economie emergenta careia i se cere sprijin in lupta cu criza financiara globala, scrie Reuters.

Arabia Saudita isi va continua rolul stabilizator la nivel mondial, dar se confrunta cu provocari proprii, inclusiv nevoia de a crea locuri de munca pentru o populatie tanara si de a face fata presiunilor politice din lumea araba. In viitor Arabia Saudita va fi nevoita sa concentreze o mai mare parte a resurselor pe plan intern si in Orientul Mijlociu, a spus el.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1110 ori