"Efectul Libia" asupra pretului petrolului

Luni, 29 August 2011, ora 15:26
2197 citiri
"Efectul Libia" asupra pretului petrolului

Piata petrolului se va confrunta cu o volatilitate ridicata in urmatoarea perioada, pe masura ce traderii si politicienii speculeaza inevitabil cat de mult si cat de repede productia de petrol a Libiei poate fi restaurata.

 

Adevarul este ca, desi regimul lui Gaddafi se incheie, va dura foarte mult pana cand tara va putea sa ajunga iar nivelurile de productie si exporturi inregistrate in trecut, scrie New Europe.

In plus, specialistii se intreaba care va fi reactia in Arabia Saudita, daca Orientul Mijlociu a devenit un nou factor de ingrijorare si care va fi efectul asupra petrolului Brent.

Libia producea in medie 1.59 milioane de barili zilnic, in luna ianuarie. Productia a scazut la o medie de 100,000 barili in luna iulie. Arabia Saudita a acoperit mare parte din aceste pierderi, sporind productia cu aproape 1.5 milioane de barili pe zi, din ianuarie pana acum.

Spre deosebire de situatia din Iraq, unde sondele au fost distruse intentionat, infrastructura petroliera din Libia a fost mai putin afectata. Astfel, cel putin teoretic, productia isi poate reveni foarte repede.

In plus, spre deosebire dece s-a intamplat in Venezuela sau in Rusia acum 20 de ani, productia de petrol a Libiei este mult mai usor de obtinut, de aceea nu ar trebui sa existe motive geologice majore care sa incetineasca reinceperea productiei.

In orice caz, companiile petroliere internationale si-au retras aproape tot personalul de pe siturile petroliere si, cel mai probabil, vor fi mai prudente in ceea ce priveste readucerea lor in zona.

Consecintele oricarui razboi civil sunt imprevizibile, iar ingrijorarile privind securitatea vor persista o perioada. Mai mult, eficienta autoritatilor si a nilor structuri guvernamentale ramane sub semnul intrebarii, deocamdata.

Pe langa conflictele care pot aparea, cel mai probabil noul guvern va dori sa renegocieze o mare parte dintre contractele privind petrolul incheiate cu fostul regim, iar asta va mai lua ceva timp.

O previziune de bun simt ar arata ca reinceperea activitatii va avea loc peste cateva saptamani si ca tara si-ar putea reconstrui productia medie zilnica pana la 300,000 pana la 500,000 de barili, pana la sfarsitul anului.

Asta ar insemna o restaurare rapida, iar depasirea acestei estimari ar insemna ca revenirea la productia anterioara va dura pana la sfarsitul anului 2012.

Cu toate aceste, pana cand sunt evaluate daunele, iar sistemele de securitate sunt vizibil imbunatatite, revenirea va fi extrem de lenta iar datele-limita pot fi doar speculative.

Intre timp, Arabia Saudita si-a crescut productia zilnica de petrol, pana la aproape 1.5 milioane de barili, de la o productie medie de aproximativ 8.4 milioane de barili in luna ianuarie pana la aproximativ 9.8 miliane barili in luna iulie, cifra comparabila cu cota de productie asumata de 8.05 milioane de barili.

Majoritatea tarilor membre OPEC, mai ales "vanatorii de pret", in frunte cu Libia si Algeria, vor face presiuni la Riyadh sa isi reduca productia actuala, in acelasi timp cu revenirea planificata de Libia.

Noul guvern libian va face de asemenea presiuni pentru aceasta reducere, intrucat va incerca sa castige bani pentru restaurarea productiei proprii.

Care sunt dilemele Arabiei Saudite

Guvernele din tarile importatoare, precum cele din SUA, UE, Japonia sau China, vor face presiuni asuora Arabiei Saudite sa isi mentina rezervele astfel incat sa scada pretul petrolului cat de mult se poate. Prioritatea lor este sa stimuleze economia globala cu energie ieftina.

O alta dilema ar fi faptul ca Arabia Saudita si-a propus sa isi restabileasca dominanta politica in cadrul OPEC. Tara a suferit o infrangere la ultima intalnire a ministrilor OPEc, cand a incercat sa ridice cotele oficiale, si in mod sigur nu a renuntat la idee. PAstrarea productiei actuale pentru mai mult

timp, chiar daca pretul petrolului Brent cade, ar permite Riyadh-ului sa demonstreze tarilor care "vaneaza preturi" ca el este cataliztorul miscarilor pe aceasta piata.

Una dintre consecintele valului de demonstratii si rebeliuni in lumea araba este aceea ca guvernul Arabiei Saudite a fost nevoit sa ridice costurile sociale considerabil, in conditiile in care incearca sa calmeze una dintre cea mai mare populatie de barbati arabi someri din intreaga lume.

Asta inseamna ca, in timp ce bugetul era echilibrat cu aproximativ 75 de dolari per bariuliu Brent in 2010, are nevoie de aproape 100 de dolari per bariliu in ziua de azi si va avea nevoie de 110 de dolari per bariliu in 2012, potrivit rapoartelor recente.

Media de la inceputul anului pana acum este de peste 110 dolari per bariliu de petrol, astfel incat Arabia Saudita poate sa supravietuiasca unui pret de sub 100 de dolari per bariliu Brent pentru doar cateva luni, dar nu si peste iarna.

In fine, Siria, Yemen si Sudan nu reprezinta o problema pentru piata petrolului. Israelul si Egiptul, insa, ar putea sa fie, iar problema o reprezinta alegerile din Noiembrie, din Egipt.

Fortele militare controleaza momentan zona si vor raspunde la solicitarile armatei americane pentru a stabiliza si a mentine relatiile cu Israel.

Situatia dificila va ar putea fi generata de alte grupari politice care vor incerca sa genereze tensiuni transfrontaliere, cum ar fi prin intermediul unor masuri populiste sociale, inaintea alegerilor electorale din noiembrie.

Daca asta s-ar intampla, atunci piata petrolului Brent ar fi mult mai sensibila la aceste evenimente decat este in acest moment la situatia din Siria.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#efect libia, #petrol, #petrol libia, #pret petrol , #Arabia