Companiile petroliere: pretul la titei nu este real

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 13:05
1509 citiri
Companiile petroliere: pretul la titei nu este real

Pretul actual al petrolului nu este cel real, ci este efectul psihologic al tensiunilor din Orientul Mijlociu, astfel ca este de asteptat sa scada dupa rezolvarea problemelor din zona, afirma reprezentantii unor companii petroliere din Qatar si Kuweit, anunta Mediafax.

"Problemele din Orientul Mijlociu sunt cele care cauzeaza cresterea pretului petrolului. Nu stiu unde se va duce pretul, dar sper ca situatia sa se aseze. Cred ca toti vrem ca aceste probleme sa se termine, nu cred ca cineva obtine avantaje din cresterea pretului", a declarat, miercuri, la Bucuresti, Khaled Saeed Rumaihi, directorul de explorare al companiei Qatar Petroleum.

La randul sau, Ali Abdulla Ahmad, director comercial al Companiei Nationale de Petrol din Kuweit, a afirmat ca pretul ridicat al petrolului este o reactie psihologica generata de tensiunile din tarile arabe, mentionand ca un alt factor este cererea din economii emergente precum China si India.

"Nu este pretul real, este o reactie psihologica. Stiu ca va scadea pentru ca nu este cel real. Cuvantul magic este balanta. Cum sa cream balanta astfel ca pretul sa nu fie nici prea mic, nici prea mare si sa impace pe toata lumea?", a spus Ahmad.

Reprezentantii celor doua companii participa la Bucuresti la forumul "Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania - Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est".

La finele lunii februarie, pretul a urcat la aproape 120 de dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani si jumatate, pe fondul ingrijorarilor ca oferta de petrol ar putea fi afectata de tensiunile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Miercuri, petrolul Brent se tranzactiona la aproximativ 112 dolari pe baril.

Pretul titeiului scade in contextul in care un oficial din Kuweit a declarat recent ca membrii Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol discuta despre cresterea productiei. 

Totodata, Arabia Saudita a majorat livrarile de titei astfel incat acopera aproape in totalitate cantitatea care ar fi trebuit produsa de Libia. Statul arab a anuntat, in plus, ca poate suplimenta in continuare livrarile daca va fi nevoie.

In Romania, cresterea cotatiilor internationale ale petrolului a dus la majorarea succesiva a preturilor carburantilor la pompa, care au ajuns in aceasta saptamana la nivelul record de 6 lei pe litru. 

#companii, #companii petroliere, #petrol, #titei , #Arabia