Burj Dubai: cel mai inalt zgarie-nori din lume, dar nu si cel mai plin

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 15:17
3631 citiri
Burj Dubai: cel mai inalt zgarie-nori din lume, dar nu si cel mai plin

Seicul Mohammed bin Rasid al Maktoum va inaugura luni Burj Dubai, cel mai inalt zgarie-nori din lume, insa investitorii vor avea probleme cu cererea, in special in zona spatiilor de birouri, in conditiile dificile impuse de efectele reminiscente ale crizei mondiale, transmite Bloomberg.

Rata de ocupare la Burj Dubai ar putea ajunge la maxim 75% in acest an , spatiile de birouri urmand sa fie cele mai "goale", anticipeaza un analist. Din cele 200 de etaje ale turnului Burj Dubai, 37 ofera spatii de birouri si de retail.

"Investitorii care au cumparat pentru a inchiria mai departe vor intampina dificultati, deoarece putine companii pot justifica in ziua de azi cheltuieli suplimentare pentru lux", a aratat expertul intervievat de Bloomberg.

Constructia celei mai inalte cladiri din lume, cu o inaltime de peste 800 de metri, care depaseste uriasul Taipei 101 din Taiwan, a costat 1,5 miliarde de dolari, potrivit dezvoltatorului imobiliar Emaar Properties.

In cei cinci ani de lucrari, piata imobiliara din Dubai a trecut de la cea mai performanta din lume la cea mai sever afectata de criza.

Datoriile uriase contractate de emirat pentru finantarea "boom-ului" imobiliar si transformarii micului stat arab intr-un centru financiar si comercial global au adus companiile de stat si guvernul in pragul default-ului (incapacitate de plata).

Dubaiul a fost salvat in decembrie printr-un imprumut de urgenta de 10 miliarde de dolari acordat de Abu Dhabi, cel mai mare Emirat Arab.

Preturile locuintelor din turnul Burj Dubai au scazut de la 2.700 de dolari pe metru patrat in 2008 la mai putin de 1.350 de dolari pe metru patrat in prezent, declin corespunzator cu scaderea medie de 52% a preturilor pe piata imobiliara din Dubai. 

#burj dubai, #hotel, #zgarie-nori , #Arabia