Arabii scot milionari pe banda rulanta, oricat ar fi de ieftin petrolul. Cum reusesc?

Joi, 12 Martie 2015, ora 08:30
2363 citiri
Arabii scot milionari pe banda rulanta, oricat ar fi de ieftin petrolul. Cum reusesc?
Foto: Daily Star

Numarul milionarilor din tarile arabe este in crestere, in ciuda prabusirii de peste 10 luni a pretului petrolului, principalul produs de export din regiune.

Ultimul raport Wealth Insight arata ca socul din piata energiei nu a fost resimtit si de reprezentantii clasei bogate din Orientul Mijlociu.

Mai mult, numarul milionarilor arabi urmeaza sa creasca cu 4,1% in urmatorii patru ani, ajungand la cifra totala de 226.809 in 2019, potrivit The Telegraph.

Golful Persic, epicentrul bogatiei

In ultimii patru ani, perioada in care barilul s-a vandut la un pret mediu de aproximativ 100 de dolari, trei state arabe din zona Golfului Persic au dat cel mai mare numar de milionari din regiune.

Conform statisticilor Wealth Insight, Qatarul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au inregistrat in acesti ani o crestere de 8,1 procente a numarului de milionari, ajungand la o cifra de 185.816 persoane cu averi de peste un milion de dolari.

Pe viitor, Quatarul si Bahrainul vor detine numarul cel mai mare de persoane cu averi foarte mari, estimeaza analistii Wealth Insight.

Pietele mici, avantajoase pentru noii milionari

"Sunt cateva elemente care avantajeaza aparitia acestui fenomen in Quatar si Bahrain. Aceste doua state reprezinta piete economice mici si foarte putin dezvoltate, in comparatie cu celelalte tari din regiune.

Bahrainul si Quatarul au sanse mai mari sa inregistreze o crestere economica spectaculoasa fata de economiile mature din Emirate sau Arabia Saudita", explica Roselyn Lekdee, unul dintre analistii care au emis aceasta prognoza.

Bahrain este unul din statele din Golf care nici nu-si baza economia pe exportul de petrol. Micul stat este sustinut de forta financiara a regatului saudit, cel mai mare exportator de petrol din regiune.

Un nou asalt asupra Londrei

Obiceiul tinerilor arabi din familii bogate de a-si petrece vacanta de vara in Londra a dat tonul plangerilor localnicilor din Kensington si Knightsbridge, zonele in care beizadelele de bani gata din Orientul Mijlociu defileaza constant in bolizii lor de sute de mii de lire sterline.

Insa, in ciuda protestelor, Londra depinde in mare parte de valul de bogatie pe care arabii o risipesc in magazinele de lux din capitala Angliei, dupa cum mentioneaza primarul metropolei, Boris Johnson.

Cheltuieli reduse doar in desert

Risipa pe care arabii o fac ori de cate ori invadeaza Londra nu se va opri, chiar daca acasa, in Emirate sau Arabia Saudita, bugetele nu se vor dovedi atat de generoase ca in anii trecuti.

"Cele doua tari vor avea de suferit de pe urma scaderii pretului petrolului, intr-un final, urmand sa recurga la reducerea cheltuielor publice sau la cresterea gradului de indatorare", arata Steffen Dyck, analist al Moody's.

Agentia de rating Moody's Investor Service a dat publicitatii un raport in care se estimeaza ca pretul mediu pentru anul in curs al barilului va fi de doar 55 de dolari, cu 30% mai putin decat se prognoza in ultimul trimestru al anului trecut.

Conform acestei analize, valoarea scazuta a veniturilor incasate de tarile exportatoare de petrol va pune presiune pe economiile lor si va duce la cresterea nivelului datoriei publice a acestora.

Petrolul se tranzactioneaza acum la un pret cu 50 de dolari mai scazut decat cel inregistrat in iunie 2014, perspectiva economica a tarilor din Orientul Mijlociu fiind pusa sub semnul intrebarii de catre multi analisti financiari.

#milionari Orientul Mijlociu, #noi milionari arabi, #numar milionari arabi, #crestere economica state Golf Persic , #Arabia