Arabia Saudita a ramas fara bani. Localnicilor nu le vine sa creada

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 15:17
16119 citiri
Arabia Saudita a ramas fara bani. Localnicilor nu le vine sa creada
Foto: Flickr/Tribes of the World

Criza petrolului a redus muntele de bani pe care statea Arabia Saudita. Nu doar ca autoritatile de la Riad s-au vazut nevoite sa se imprumute pe piata interna de 4 miliarde de dolari pentru acoperirea deficitului bugetar, dar acum au inceput sa isi retraga si banii din fondurile de investitii de peste hotare.

In ultimele sase luni, banca centrala a Arabiei Saudite a retras intre 50 si 70 de miliarde de dolari din fonduri de investitii precum Black Rock, a dezvaluit Nigel Sillitoe, director de servicii financiare al firmei Insight Discovery, anunta CNN.

Confortul banilor

"Sauditii se simt mai confortabil cand isi aduc lichiditatile acasa in timpul perioadelor de criza. Le place sa stie banii in mana lor", arata Michael Nayebi-Oskoui, analist Stratfor pentru Orientul Mijlociu si Asia de Sud.

Nu este nicio surpriza in faptul ca bugetul Arabiei Saudite are de suferit de pe urma prabusirii pretului petrolului. La fel ca si Qatar, Brazilia sau Rusia, tara depinde intr-o mare proportie de veniturile generate de exportul petrolului.

Dar consecintele par sa fie dramatice pentru rezervele de valuta constituite de-a lungul timpului de catre sauditi.

Analistii Capital Economics au estimat ca deficitul de cont curent al tarii pe anul in curs se va ridica la 7,5% din PIB. Este o diferenta majora fata de surplusul de peste 20% pe care Arabia Saudita l-a inregistrat constant in ultimii 10 ani.

In acelasi timp, investitorii internationali au trecut la retrageri masive de capital din tarile Orientului Mijlociu pe masura ce pretul redus al petrolului le-a diminuat profitul obtinut pe pietele din zona.

Este iarasi o inversare in fluxul economic al regatului saudit, care in trecut a fost un adevarat magnet pentru investitorii din toata lumea.

O noua realitate

Acestea sunt motivele care i-au determinat pe oficialii de la Riad sa recurga la spargerea lacatului de la visterie.

Rezervele valutare detinute de Agentia Monetara a Arabiei Saudite au scazut cu 77 de miliarde de dolari din vara anului trecut si pana la sfarsitul lunii iulie, de la 746 de miliarde de dolari, la doar 669 miliarde.

"Golirea rezervelor valutare, si nu cresterea acestora, reprezinta noua realitate in care traiesc sauditii", explica Jason Tuvey, economist pe zona Orientului Mijlociu in cadrul Capital Economics.

Situatia actuala este aproape un semnal de alarma pentru firmele de pe Wall Street care gestionau uriasele sume de bani investite de statele din Golf pe piata internationala.

Printre firmele cu un portofoliul larg de clienti din Orientul Mijlociu se numara si Black Rock si Franklin Templeton, dar reprezentantii acestora au refuzat sa comenteze situatia retragerilor de capital ale clientilor din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, reprezentantii Black Rock au recunoscut ca trimestrul al II-lea al acestui an a fost marcat de retrageri de capital de peste 24 de miliarde de dolari facute de clienti din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Firma sustine ca in primul trimestru a reusit sa atraga investitii noi de aproape 18 miliarde de dolari.

"O parte din bani au fost retrasi ca urmare a unor zile negre intampinate de unii clienti. S-a intunecat perspectiva pentru unele economii bazate pe exportul de materii prime", a comentat directorul executiv al Black Rock, Larry Fink.

Sauditii toaca bani in continuare

In randul populatiei din regatul saudit stilul de viata nu a suferit modificari prea mari. De altfel, sauditii continua sa cheltuiasca bani de parca barilul ar fi in continuare cotat la 100 de dolari.

Si nu o fac doar locuitorii de rand, ci si capetele incoronate. Dupa ce a fost instalat ca lider al regatului, regele Salman bin Abdulaziz a acordat sporuri, prime si subventii tuturor sauditilor, suma ajungand la 30 de miliarde de dolari.

Analistii Stratfor estimeaza ca razboiul din Yemen a mai scos din visteria tari o suma cuprinsa intre 5 si 8 miliarde de dolari, in timp ce programul de asistenta financiara acordat Egiptului se ridica si el la cateva zeci de miliarde dolari.

Analistii cred totusi ca Arabia Saudita este bine ancorata financiar pentru a face fata acestei perioade nefaste, mai ales daca in lunile urmatoare sau in anii viitori pretul petrolului va ajunge iarasi la un nivel apropiat de 100 de dolari/baril.

Spre deosebire de Qatar, Arabia Saudita nu se confrunta cu o datorie externa presanta si inca are o rezerva valutara considerabila care o fereste sa intampiune soarta Venezuelei.

"Nu as apasa butonul de panica acum, dar situatia merita monitorizata totusi", spune, un pic mai pesimist, Win Thin, sef de operatiuni globale pe piete emergente pentru Brown Brothers Harriman.

#rezerva valutara Arabia Saudita, #venituri petrol, #pret petrol, #deficit bugetar Arabia Saudita, #cheltuieli Arabia Saudita , #Arabia