Arabia Saudita a majorat productia de petrol cu 8%

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 17:28
1198 citiri
Arabia Saudita a majorat productia de petrol cu 8%

Arabia Saudita a majorat productia de petrol cu 8%, respectiv 700.000 de barili pe zi, la peste noua milioane de barili pe zi, pentru a compensa problemele aparute in livrarile Libiei, a declarat, vineri, o sursa apropiata situatiei, citata de Reuters, conform Mediafax.

"Am inceput sa producem peste noua milioane de barili pe zi. Avem suficiente capacitati de productie", a spus sursa.

Masura are loc dupa ce autoritatile de la Riyadh au dat asigurari, la inceputul acestei saptamani, ca sunt pregatite sa actioneze pentru a preveni un deficit de oferta pe piata.

Revolta din Libia impotriva liderului Muammar Gaddafi a dus la scaderea drastica a exporturilor de titei, de 1,3 milioane de barili pe zi, ale tarii.

Organizatia statelor exportatoare de petrol (OPEC) nu a cedat apelurilor de a majora oficial productia si a anuntat ca nu intentioneaza sa se reuneasca pana in iunie.

Pretul petrolului a atins, joi, 119,79 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate.

La ora 12:35 GMT, pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, era cotat in crestere cu 75 de centi, la 112,11 dolari pe baril, dupa un varf al tranzactiilor de 113,91 dolari pe baril.

Petrolul destinat pietei americane a fost cotat in crestere cu 9 centi, la 97,37 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor a atins 99,20 dolari pe baril.

Joi, petrolul american a urcat la 103,41 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa septembrie 2008.

#arabia, #saudita, #productie petrol , #Arabia