ANSVSA va introduce in 2011 un program national de control al produselor la raft

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 16:56
2530 citiri
ANSVSA va introduce in 2011 un program national de control al produselor la raft

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) , Radu Roatis, a declarat sambata, la Tg Mures, ca in anul 2011 va fi implementat un program national de control al produselor la raft, transmite NewsIn.

"Autoritatea si-a propus ca in anul 2011 sa instituie un program national cadru de control al produselor la raft, de supraveghere prin care se va vedea ce mancam si cat de bun este ceea ce mancam.

Noi stim foarte bine ce se intampla in unitatile noastre de industrie, in general sunt verificate, dar dat fiind aceasta miscare mare a comertului cu alimente si legume, programul nostru strategic va fi denumit anul controlului produselor la raft.

Vom verifica siguranta, calitatea si securitatea produselor", a declarat Roatis.

Acesta a precizat ca se va verifica daca produsele contin exact ceea ce este scris pe eticheta, daca proteina este proteina, nu soia.

"In cazul cremvustilor, de exemplu, care sunt cei mai susceptibili, vom vedea daca produsul contine intr-adevar proteine sau altceva", a aratat presedintele ANSVSA.

Radu Roatis a mai anuntat ca saptamana viitoare va fi facuta publica lista cu procesatorii care au obtinut stampila ovala, care le permite exportul de produse in spatiul intracomunitar.

"Au fost 103 unitati, au ramas 40, care au obtinut stampila. Aceste unitati au fost inspectate de catre experti de la Comisia Europeana.

Saptamana viitoare se va primi autorizarea si publicarea in Monitorul Oficial a unitatilor autorizate cu stampila ovala pentru comert intracomunitar", a spus Radu Roatis.

Acesta a adaugat ca multe dintre cele care nu au fost autorizate vor putea opera pe piata nationala, singurul impediment pentru care nu au primit autorizatia fiind faptul ca nu au putut finaliza anumite lucrari de constructie din cauza crizei.

Radu Roatis a mai declarat ca in ceea ce priveste produsele alimentare, Romania mai mult importa decat exporta.

"Balanta si echilibrul intre importuri si exporturi este defavorabila Romaniei, Potentialul de export este urias.

Putem iesi pe piete din Asia, Rusia si SUA, tarile arabe, China", a spus presedintele ANSVSA.

In alta ordine de idei Radu Roatis a spus ca Agentia dispune de aparatura care sa verifice daca anumite produse de pe piata contin substante interzie, care ar putea da dependenta.

"Noi ne ocupam si de controlul produselor care inglobeaza in zona furajelor sau etnobotanice pe produse de origine non-animala.

De obicei verificam zona in care sunt inglobate emulgatori, E-uri si alte ingrediente.

Cand se fac prelevari suntem solicitati pentru teste si analize in laborator.

Noi avem aparatura cu detectie nucleara si absorbtia atomica", a spus Roatis.

Acesta a admis ca in alimentele care contin pulberi ar putea fi introduse diverse prafuri care pot da dependenta.

#ansvsa, # control, # produse, # raft , #Arabia