The Economist: Institutiile non-bancare, forta "malefica" din spatele crizei financiare

Duminica, 11 Mai 2014, ora 09:14
2263 citiri
The Economist: Institutiile non-bancare, forta "malefica" din spatele crizei financiare
Sursa foto: The Economist

Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei si seful Financial Stability Board (FSB), autoritate internationala care supravegheaza sistemul international bancar, a fost rugat sa identifice cel mai mare pericol cu care se confrunta economia mondiala. El a ales sistemul instituriilor non-bancare (shadow banking) din pietele emergente.

Acestea, in mod cert, au toate caracteristicile necesare pentru a fi considerate ca fiind o amenintare la nivel mondial. Acest sistem este urias, cu o dezvoltare rapida si este putin cunoscut, fiind si o unealta puternica, din punct de vedere pozitiv, insa, daca nu este condus bine, poate deveni exploziv, conform The Economist.

FSB, care a definit "shadow banking" ca find un sistem de finantare compus din institutii nebancare, a recunoscut ca acesta acopera un sfert din sistemul financiar global, cu active de 71.000 de miliarde de dolari la inceputul anului, fata de 26.000 de miliarde de dolari in urma cu zece ani. In unele tari, sistemul "shadow banking" se extinde si mai rapid: in China, de exemplu, a crescut cu 42% numai in 2012.

Dar sunt dezacorduri cu privire la carateristicile sistemului "shadow banking". Activitatea de baza este creditul. O definitie mai larga ar putea include orice activitate bancara efectuata de catre o firma care nu este acreditata ca banca, cum ar fi serviciile de plata mobila oferite de Vodafone, sau cum sunt platformele de tranzactionare de obligatiuni dezvoltate de diferite firme.

Astfel de servicii sunt in plina dezvoltare deoarece sistemul clasic bancar se confunta cu multe probleme aduse de criza economica din ultimii ani. Unele banci isi restrang activitatea, reducand creditarea si inchizand chiar si divizii complete. In America, de exemplu, bancile de investitii nu mai pot face tranzactii pe cont propriu, in numele cleinetilor. Bancile britanice au redus afacerile de creditare cu aproape 30% din 2007, iar Barclays a anuntat saptamana aceasta ca va concedia 14.000 de angajati. "Shadow banking" acopera aceste "gauri" ivite in sistemul bancar.

Numele bancilor este "fragilitate"

Nimeni nu este prea ingrijorat de concurentii bancilor prin afacerile lor auxiliare: in cazul in care, de exemplu, Google, ajuta oamenii sa gestioneze mai eficient banii, comopania este apreciata. Problema este creditul. Intr-un fel, este bine ca sistemul de creditare non-bancar se extinde. Sistemul bancar are diferite reglementari mai dure, bancile au legaturi multe si complicate cu alte institutii financiare, asa ca sunt deosebit de fragile.

Si cand au probleme, contribuabilii pot fi neglijati, intr-un fel, deoarece guvernele garanteaza depozitele bancare si nu doresc sa permita ca astfel de institutii mari si complicata sa aiba probleme. Asa ca, daca unele operatiuni de creditare sunt preluate de alte entitati, sistemul financiar ar trebui sa fie mai sigur.

Pentru aceste motive, Carney ar trebui sa fie fericit daca, de exemplu, un producator de bere ia un credit pe termen lung de la un fond de pensii sau de la un asigurator, decat de la o banca. Daca nu merge bine, creditorul isi va pierde banii, insa fara problemele care ar fi aparut daca acesta era o banca.

In acelasi timp, "shadow banks", daca nu au reglementari clare, pot fi si periculoase. Unul dintre principalii vinovati in contextul crizei financiare actuale a fost "vehiculul de investitii structurate", o entitate juridica ce a fost creata de banci pentru a vinde creditele "reambalate" ca obligatiuni. Teoretic, acesta a fost independent, insa cand a inceput sa aiba probleme, a scos in fata bancile care l-au infiintat.

O alta sursa de instabilitate au fost fondurile monetare, prin care firmele si persoane fizice au investit banii disponibili pe termen scurt. Acestea au fost gandite ca fiind lipsite de risc. Insa cand au aparut primele semne ca sunt si riscuri, investitorii s-au retras.

Banii "intunecati" din China

Problemele au fost lectii utile pentru autoritati. Aceste "banci din umbra" care au cauzat cele mai mari necazuri au avut parte fie de probleme cu scadentele, fie nu au avut capital suficient pentru a absorbi pierderile. Cele mai suparatoare dintre acestea dificultatile care au afectat si bancile, pentru ca acestea fie le-au acordat imprumuturi, fie au luat masuri care sa le ajute sa se opreasca din declin.

Nu este surprinzator ca acest tip de banci, create doar pentru a profita de un regim de reglementare mai putin exigent, s-au dovedit a fi la fel de fragile si de periculoas ca si bancile "adevarate".

In multe tari au aparut reglementari prin care se evita problemele aparute in anii trecuti. Bancile trebuie acum sa incorporeze in actele contabile structura "vehiculului" de investitii. Fondurile de pe piata monetara trebuie sa aiba mai multe active lichide si au fost impuse limite de creditare pentru institutii care fac parte din acest sistem.

Cu toate acestea, temerile lui Carney arata ca siguranta sistemului "shadow bank" este departe de finalizare. De exemplu, autoritatile americane inca permit unor fonduri monetare sa creeze impresia ca un investitor niciodata nu va pierde banii. Acestea ar trebui sa fie obligate sa fie mai oneste.

Dar cel mai mare pericol vine din China. Aici, bancile nu pot extinde creditarea in anumite industrii si nu pot mari fondurile atrase prin oferte cu randamente mai ridicate.Asa ca fac aceste lucruri indirect, prin institutii non-bancare.

In acelasi timp, unele firma au devenit banci false - un santier naval obtine o treime din venituri acordand finantare. Este greu de imaginat ca toate imprimuturile non-bancare acordate unei otelarii neprofitabile sau dezvoltatorilor imobiliari vor fi platite la timp.

Cu toate acestea, investitorii sunt incurajati sa faca planuri prin care sa se protejeze in cazul in care imprumuturile acordate le aduc necazuri.

Aceasta este o criza in devenire. Nu va afecta complet China - guvernul poate folosi bancile de stat pentru a reduce efectele si are destul numerar pe care sa-l poate cheltui pentru rezolvarea acestor probleme. Dar costurile pot fi foarte mari. Cu cat mai repede vor face cunoscute autoritatile activele protejate, cu atat mai repede investitorii vor fi mai atenti la riscuri. Sistemul "shadow banking" poate face finantarea mai sigura, insa numai atunci cand va fi clar de unde provin acesti bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar, #probleme banci , #Anglia